30 juni 2012

Vernissage och recension

I morgonens Arbetarbladet
Peter viftade med morgontidningen när jag kom ner i morse och lite nervöst tittade jag på bilderna och läste igenom texten. Det är alltid spännande att höra hur någon annan sammanfattar mitt arbete. Själv känner jag bilderna så bra och jag vet vad jag vill säga med dem, men går det fram även till andra? Jag hade inte behövt vara nervös. Kristian Ekengren har skrivit en fin recension (och bilden var helt okej den också). Så här skriver han om min del av utställningen:


Elin Folkesson ställer ut i Timmerstugan och fortsätter att utveckla sin bildvärld. Vi känner igen de unga kvinnorna i 50-talsklänningar, de drömmande ansiktsuttrycken, det innerliga känsloläget. Ett lyckat experiment är hennes två lapptäckeliknande verk där kvadrater med bild och text intill varandra ger ögonblick ur ett liv. Åtminstone den ena består av rester av målningar som inte har godkänts av konstnärens inre kritiker. Ett slags konstpyttipanna där det kasserade får ett nytt liv.
Två verk står ut: ”När häggen blommar” och ”Att leva med sin känslighet”. Den förra målningen är ungdom och sommarlov i destillat, en flicka som trampar sig igenom ett ljus så lysande att det i sin öververklighet symboliserar ren lycka; den andra visar en kvinna i oändligt lång klänning i ett kaktuslandskap, där titeln får en att associera kaktusarnas taggar till en ibland brutal verklighet för känsliga själar. En magisk bild som ger omedelbar kontakt.

Det får jag väl vara nöjd med?

Idag är det så dags för vernissage. Tyvärr så spöregnar det och är grått så jag undrar om det kommer att bli folktomt. Mycket av tjusningen med Tallbo är just trädgården och omgivningarna. Att sitta ute på verandan och dricka kaffe. Vi får se. 

Idag är det också vernissage i Ljusne för Sommarsalong 2012, men de får klara sig utan mig idag. Tyvärr. Jag skulle gärna ha åkt dit, men de verkar som om allt har klumpat ihop sig till just den här sista lördagen i juni. Vi åker på en fyrtioårsfest istället. Utomhus. Det kan bli spännande.

* * *
I got a good review in the morning paper (and the photo was ok too). 

The opening of my exhibition at Tallbo is today. Unfortunately it is raining so I wonder if anybody will come? Much of the charm with Tallbo is the garden and having coffee outside.

I have another opening at Ljusne today too, but I wont be able to be there. We are going to a party instead. Outside. I hope it stops raining.

29 juni 2012

Nytt material men ingen tid


Nytt målarmaterial
Förra veckan köpte jag lite nytt målarmaterial, men jag har inte tagit mig tid att använda dem. Just nu längtar jag verkligen efter att få vara för mig själv och måla, men antagligen blir det inte idag heller. Jag har lovat Mira att åka till frisören och sedan shoppa. Kanske kan det bli lite tid i eftermiddag. Jag behöver det.

* * *
Last week I bought some paint and foam brushes but i haven´t taken the time to use them yet. I really want to paint, but today I have promised my eldest daughter to go to the hairdresser and then do some shopping. Maybe I can find some time this evening. I need it. 

28 juni 2012

Det är så vackert

Timmerstugan i Tallbo tidigare i våras
Idag sken solen över Tallbo, och jag blev som vanligt alldeles tagen av hur vackert det är där. Bilden här ovanför tog jag i maj och då hade grönska bara kommit igång. Nu blommar det för fullt överallt, och utanför timmerstugan där mina tavlor hänger står en vacker trädgårdsgrupp i grönt, med en bukett sommarblommor på. Jag hoppas vädret är lika fint på lördag för jag kan tänka mig att det blir ganska rått inne i stugan om det regnar och är kallt.

Trots att jag från början inte alls var särskilt sugen på att åka dit idag så blev det en riktigt trevlig utflykt där jag fick träffa flera nya människor; konstnären Lars Givell och hans gulliga fru, keramikern Helen Wikforss, samt en journalist och en fotograf från Arbetarbladet, båda mycket sympatiska. Dessutom fick vi kaffe och hembakat fikabröd på verandan. Bara det var värt resan.

* * * 
The sun was shining today on my trip to Tallbo. It is such a beautiful place. 


I had a really nice time, even though I didn´t want to go at first. I met some nice people; the artist, Lars Givell and his charming wife, Helen Wikforss who makes ceramics, and a journalist and a photographer from Arbetarbladet. We all had coffee together on the front porch.  

Att våga släppa taget

Collage av mina pågående målningar gjort på Picmonkey.com
Det står lite still i mitt måleri just nu. Till viss del på grund av semester och förberedelser för utställningen, men också för att jag är lite feg. Jag grubblar som vanligt alldeles för mycket. Kursen jag går handlar ju precis om motsatsen, att våga lita på sin intuition och inte tänka, och det gick bra i början, men nu börjar jag tycka att det bara blir en massa kluddande. Att det bara är slöseri med färg. Hur ska jag få ihop det här med mitt tidigare måleri?

En liten del av mig säger att det inte spelar någon roll om det blir något eller inte av de här målningarna. Huvudsaken är att jag har roligt. Det är alltid bra för kreativiteten och kanske ger något på sikt, även om just de här målningarna bara blir kludd.

En annan del av mig säger att det är slöseri med tid. Att jag borde fokusera mer på att anpassa det jag lär mig på kursen till mitt eget måleri redan från början. Halvabstrakta målningar med mycket färg och mönster är inte min stil. Jag vill måla människor och kanske borde jag planera för det redan från början?

En tredje liten del av mig tycker att jag borde kunna slappna av och lita på att mitt måleri kommer fram till slut i alla fall, oavsett hur jag börjar. Någonstans vill jag ju närma mig motivet på ett annat lite mindre kontrollerat sätt, annars hade jag aldrig anmält mig till den här kursen. Om jag bara följer min intuition så kanske jag hittar ett nytt sätt att måla som passar mig? (Och gör jag inte det så är ingen skada skedd... Jag kan ju alltid gå tillbaka till mitt tidigare arbetssätt.)

Tänk att det ska vara så svårt att släppa det där grubblandet!

* * *
I haven´t been painting a lot lately. Partly because of vacation and preparations for the exhibition, but also because I think too much. The e-course I am taking is all about letting go and trusting your intuition, but I´m having trouble with that. I wonder how I can fit this with my usual work process?


One part of me thinks that I should just let go and have fun. It doesn´t matter what the result is. Antoher part of me thinks it is a waste of time, that I should focus on my own painting style. I want to paint people, not abstract paintings with a lot of color and pattern. A third part of me thinks I should relax and trust the process. There is a reason why I am taking this e-course, and if I only follow my intuition maybe I can find a way to paint that fits my style? (And if I don´t I can always go back to the way I painted before)

Why can´t I just stop thinking?

27 juni 2012

Hängning avklarad

Konstnär i grodperspektiv   Foto: Greta Folkesson
Hängningen av tavlor gick relativt snabbt, men jag saknade svärmors åsikter. Greta var mest intresserad av att diskutera olika appar på min iPhone, och hade ingen förståelse för varför vi inte kunde åka och äta på McDonalds på en gång. Fast jag ska inte klaga. Jag hade sällskap i alla fall, och vi hade ganska mysigt i den lilla timmerstugan när vi lyssnade på Gretas Spotifylista och dansade till Sean Banan och Justin Bieber.

I morgon är det dags för pressvisning och jag har ingen lust att åka dit, men gör väl det ändå. Antagligen måste jag ha hela barnaskaran med mig för Peter ska på möte med sin nya chef (han har fått nytt jobb som rektor). På fredag skulle den andra lokaltidningen komma, men då är jag upptagen så det struntar jag i. Dessutom är det den tidningen som var så kritisk förra gången så det känns ganska bra.

* * *
The hanging of my paintings went well. I didn´t get much help from my daughter Greta. She was more interested in playing with my iPhone. We had a nice time in the little cottage and danced to Gretas favourites Sean Banan and Justin Bieber.


I will have to go back to Tallbo tomorrow when one of the local newspapers will be there to write about the exhibition. 

Tillbaka och nya böcker

En billig och en dyr bok
Framsidan på gästboken
Tillbaka från min semester från bloggen och det känns skönt. Det är fortfarande semester för man och barn, men jag ska jobba idag. Greta och jag ska åka till Tallbo för att hänga tavlor. I vanliga fall brukar min svärmor hjälpa mig, men hon är inte hemma så Greta får ta hennes plats. Jag undrar hur det ska gå? För säkerhets skull tar jag med mig min telefon så hon kan spela spel på den medan jag hänger...

På lördag är det vernissage och det är den enda dagen som jag finns på plats i själva utställningslokalen. För att eventuella besökare med åsikter eller hälsningar ska kunna uttrycka dem även om jag inte är där, har jag skaffat mig en gästbok. Äntligen. Jag har tänkt tanken många gånger, men inte hittat någon jag gillar. Dessutom har jag varit lite tveksam till hela grejen. Vem vill skriva egentligen? Nu har jag då i alla fall fallit för grupptrycket (de flesta andra konstnärer verkar ha sådana) och när jag var på Åhléns i tisdags hittade jag en som jag tyckte var fin. Tyvärr glömde jag bort att titta på prislappen innan jag köpte den. Tidigare i veckan fyndade jag en ny dagbok för femton kronor på Lagerhaus. Gästboken kostade 155 kr. Vilken skillnad. Tur att det inte är jag som ska skriva i den. 

* * * 
Back from my vacation. Today I am going to Tallbo to prepare the exhibition that starts on Saturday. Greta is coming with me... 

I have bought a book that visitors can write comments in when I´m not there. (It was a lot more expensive than the diary I bought for myself last week.) All the other artists seem to have one, but I have never understood why. Who is going to write in it? We will see. 

26 juni 2012

Sista farmortavlan

"Farmor III", 2012, blandteknik, 16x16 cm
Tredje och sista farmortavlan. Ännu en gång en alltför smal figur för att vara min farmor, men duken är hennes och bakgrunden är gjord av en gammal kokbok om hur man skulle klara vintern genom att safta och sylta. Det var typiskt min farmor. Att spara mat. Om man tittar noga kan man se texten lysa igenom på magen på kvinnan. Det står "Kvinnan och hemmet". Jag tyckte det var passande.

* * *
The third and last grandmother painting. The woman is too young to remind me of my grandmother, but the chrocheted cloth is hers, and the background is a collage made of an old cook book. If you look closely you can se that it says "Kvinnan och hemmet" which means "The woman and the home" on her stomach. I thought it was appropriate.

25 juni 2012

Ännu en farmormålning/collage

"Farmor II", 2012, blandteknik, 16x16 cm
Målning nummer två med farmortema har lite mer av min farmor i sig. Det är ett collage av gamla tyger som jag känner igen från när jag var liten. Påslakanet jag alltid sov i till exempel. Broderigarnet är också hennes. Dessutom finns där små lappar med text. Tittar man noga kan man se att det står "köttfärs" och "mannagryn". De kommer från några gamla kokböcker där hon har lämnat små lappar med veckomatsedlar i prydlig handstil. Farmor var duktig på att laga mat. Hon jobbade som kocka åt skogsarbetare (bland annat min farfar) när hon var ung.

* * *
The second painting has more of my grandmother in it. It is a collage with pieces of fabric that I remember from my childhood and pieces of paper her handwriting. 

24 juni 2012

Små målningar med farmortema

"Farmor I", 2012, akryl och collage på kartong, 16x16 cm
Tillbaka till mina vanliga målningar igen. Kommer ni ihåg de fyra små collage-bakgrunderna jag gjorde tidigare? Det blev bara tre målningar av dem och alla har samma tema: Farmor. Inte nödvändigtvis min farmor, utan minnet av farmödrar (eller mormödrar) i allmänhet. Jag kan inte föreställa mig att min farmor någonsin varit ung och smal. Under hela min barndom var hon kort och cylinderformad, men hon hade alltid kjol och ofta kofta. Ett par spetsvantar har hon också ägt, säkert gjort själv till och med, och de har jag ärvt. Handväskan är en klassisk tantväska. Allt är målat på en bakgrund gjord av ett gammalt slitet babylakan som hon har broderat på, så lite av min farmor finns ändå i bilden.

* * *
Back to my usual paintings. Do you remember my four small collage backgrounds that I made earlier? They have turned into three paintings with the same theme: Grandmothers. Not necessarily my grandmother, but the memory of all grandmothers. I can´t imagine my grandmother ever being young and slim. When I was little she was short and round, but she always wore a skirt or a dress and sometimes a cardigan. She did own a pair of lace gloves, I even think she made them herself, and they are now mine. The purse is a typical old ladies purse. Everything is painted on a background made of an old baby sheet that my grandmother made, so there is a little bit of my grandmother in the painting anyway.

21 juni 2012

Färginspiration 4

Prickar i olika former
Jag älskar kombinationen av klargult och lila.

* * *
I love the combination of bright yellow and purple.

20 juni 2012

19 juni 2012

Färginspiration 2

En svamp att måla med
Flora Bowley rekommenderar att vi målar med "foam brushes". Jag hann inte köpa några så jag klippte sönder en disksvamp. Det går också bra.

* * *
Flora Bowley recommends painting with foam brushes. I didn´t have time to buy any so I cut an ordinary sponge in pieces. That works just fine.

18 juni 2012

Mina tavlor även i stugan

Semester och färginspiration 1

Acrylic ink i blått och vitt
Jag tänker ta lite semester från bloggen i drygt en vecka, men för att det inte ska bli så tomt här så har jag schemalagt några bilder som dyker upp varje dag. Det är bilder från pågående arbete inspirerat av Flora Bowleys e-kurs, Brave Intuitive You. Jag kunde inte låta bli att måla två dukar till i samma stil som de jag gjort tidigare.

Helt frånvarande kommer jag nog inte att vara. Jag tittar in och läser kommentarer och bloggfavoriter och kanske skriver jag ett eller ett annat inlägg. Om jag får tråkigt.

* * *
I am taking a little more than a week off from blogging, but I have scheduled some blog posts with pictures from my last painting session inpired by Flora Bowley´s Brave Intuitive You. I couldn´t stop painting so I made two more canvases. 


I won´t be completely gone. I will check in and read comments and other blogs and I might write a blog post too if I get bored. 

17 juni 2012

Jag har glömt att berätta...

Min borttappade staffliknopp
För ett tag sedan trodde jag att jag hade hittat min borttappade staffliknopp, men det visade sig vara den jag hade kvar som jag dök upp igen. Nu har jag hittat den på riktigt. Den låg i min tyggarderob, bland farmors gamla broderade och vävda kuddfodral. Det var mest en slump att jag fick syn på den när jag rotade i den andra delen av lådan på jakt efter ett tyg till ett collage. Hur i hela friden hamnade den där?

16 juni 2012

Att vara modig och följa sin intuition, del 2


Igår var det dags för det andra lagret färg på de två påbörjade dukarna i e-kursen. Den här gången i kalla färger som grönt och blått. Uppgiften var att på olika sätt göra så många märken och mönster som möjligt. Gärna lyssna på musik och dansa lite under tiden också. Och inte tänka.


Jag målade en hel del med händerna, vilket syns på färgtuberna. Det blir lite väl kladdigt kan jag tycka och dessutom funderar jag över hur hälsosamt det är i längden med så mycket färg direkt på huden.


Jag är inte särskilt förtjust i målningarna som de ser ut nu, men känner mig lugn i tanken att det ska på många fler lager innan de är färdiga. Det här var bara till för att testa, och det gjorde jag. Jag tror jag ska lugna mig lite med vattensprejflaskan, det blir lätt lite urvattnat om den används för mycket.


På duk två lät jag ganska mycket av det första lagret synas. Fråga mig inte varför. Det bara kändes rätt och jag tränar ju på att följa min intuition.

* * *
Yesterday I painted the second layer on my two canvases and it was time for som cool colours, like green and blue. In this exercise I tried to make as many marks and patterns as I could without thinking too much. I painted a lot with my hands. It´s quite messy and I think I will use the brush more next time. I also think I overused the spray bottle a little bit. I don´t really like the outcome of these paintings, but I know there are many more layers to come and I enjoyed painting them. 



15 juni 2012

Mycket datorarbete och lite måleri

Inramade tavlor i väntan på utställning
Peter tog med sig tjejerna till jobbet idag. Han hade lite kvar som måste fixas innan sommarlovet och jag hade lite kvar att fixa inför utställning och tripp till stugan. Jag har mest suttit vid datorn hela dagen, redigerat bilder, bokfört, skickat fakturor och mail, men på eftermiddagen hann jag med lite måleri och utlämning av en beställd tavla. Nu tänker jag ta av mig målarkläderna, hälla upp ett glas vin och njuta av att det är fredag.

* * *
Peter took the girls to his job today so that I could work. I have done a lot, mostly computer work like book keeping, sending e-mails and editing photos but after lunch I finally had time to do some painting. Now I am going to take off my painting clothes, pour myself a glass of wine and enjoy some time with my family.

Att vara modig och följa sin intuition, del 1


Som jag skrev tidigare har jag hoppat på ännu en e-kurs. Den här gången handlar det om måleri, att våga släppa kraven och sina tankar och måla intuitivt, leka och ha roligt. Brave Intuitive You startade i måndags och hittills har vi haft en målarsession. Jag hade egentligen tänkt vänta till efter utställningen, men igår kväll blev jag så sugen på att doppa händerna i färgen så jag satte igång i alla fall.


Vi skulle använda flytande akrylfärg i varma färger, men jag har bara köpt röd flytande så jag blandade orange och rosa med vatten i små muggar för att få den mer rinnande. Min vana trogen var jag tvungen att mixa färgerna med lite andra pigment för att dämpa dem något.  


De övriga kursdeltagarna (som inte bor i Sverige) pratar så varmt om märket Golden på akrylfärger. De ska tydligen vara dyra men riktigt bra. Jag har inte hittat det märket här i Sverige så jag kör på gamla hederliga Liquitex. Deras flytande akryl har jag aldrig testat tidigare men jag gillar deras Heavy Body-färg.


Den här första gången gick ut på att färga in duken på ett lekfullt sätt. Det känner jag mig hemma med, eftersom jag alltid målar duken i någon färg innan jag påbörjar en målning. Vi använde dock lite andra tekniker än jag brukar, och fördelade färgen med hjälp av både händer och vattensprejflaska.


Jag älskar verkligen rosa och orange tillsammans. Det är en färgkombination man inte kan låta bli att glädjas åt.


Första lagret på duk ett blev så här. Jag har använt både fingrar och sprejflaska. Dukarna är 60x73 cm. Egentligen rekommenderades det att vi skulle måla riktigt stort och jag brukar ju gärna måla i storformat, men den här gången kändes det av någon anledning mer lockande med den lite mindre storleken. (Kanske för att jag vet att jag måste förvara dem någonstans sedan...)


På duk två har jag stänkt och sprejat, vickat och dragit ut färgen med pensel. Lite mer akvarellteknik än akryl, men färgen flyter inte ut lika snyggt på duken. Utseendet i det här stadiet spelar dock ingen roll. Det ska på många lager till innan de är färdiga.

* * * 
I have started another e-course. Brave Intuitive You started this monday and it is about painting intuitively, playing with colour and having fun. I was going to wait until after my exhibition before I started painting, but yesterday I couldn´t wait any longer. I had to put my fingers in the paint. 


I used Liquitex acrylic ink and ordinary Heavy Body that I mixed with water to make it more fluid. We were told to use warm colours, and I decided that pink is a warm colour. I just love the combination of pink and orange. It makes me happy!


This first layer is all about covering the white, and that i something I am used to doing. I always paint my canvases in a lot of colour before I start a new painting, but in this exercise we used some techniques that I havent tried before. 


My canvases are 60x73 cm (23,6x28,7 inches) and on the first one I painted with my hands. I sprayed a lot of water on it too, just to make the fluid colours even more fluid. On the second one I dripped the colour on the canvas and then sprayed with water. I used a brush to cover some parts too. Now i can´t wait to put on the next layer!

14 juni 2012

Rensa i röran och få mer energi

Vårt skåp i hallen har äntligen fått knoppar
Idag har jag rensat och städat, slängt och sorterat. Det behövdes nästan en skyffel för att ta sig in i småtjejernas rum och så har det varit den senaste tiden trots tjat om städning. Det var dags för ett drastiskt beslut. Vi kom överens om att de fick välja fem sorters leksaker var som de fick behålla. Resten stoppade jag undan (jag tänker inte slänga dem, de kan få byta ut sina fem leksaker senare om de vill).  För säkerhets skull skrev jag upp vilka fem leksaker de valde så att det inte blir några diskussioner senare. Jag hade väntat mig gråt och vilda utbrott, men lustigt nog så visste de precis vilka leksaker de ville behålla, och tyckte att det var en jättebra idé att plocka undan resten. När vi var färdiga blev det full fart på legobyggandet. Rensade rum stimulerar tydligen inte bara min kreativitet och leklust.

Medan tjejerna byggde fortsatte jag att rensa i vårt sovrum och den övre hallen, men det bästa är att jag äntligen lyckades borra hål i skåpet i hallen och sätta dit nya porslinsknoppar. Skåpet har varit utan knoppar ända sedan vi köpte det och det har varit minst sagt besvärligt att öppna den undre lådan. Men nu går det bra. Jag känner mig så nöjd.

* * *
We have been cleaning the girls´ rooms today. We decided that they could keep five toys and the rest of it we put away. The girls liked the idea and now it is a lot easier for them to keep everything in their right place. I always feel a lot more creative when I have a clean house, and it seems like the girls felt the same way today. 


I also had time to finally put the door knobs on our closet downstairs.

Leka med fotografier


I brist på tid för måleri så kan man ju leka lite med bilder på datorn istället. Mira har pratat om sidan Picmonkey som hon tycker är bra. Jag var tvungen att prova lite så här på morgonen, och den verkar väldigt roligt - och enkel.

Idag ska jag vara mamma på heltid. Det är första dagen på sommarlovet och vi ska göra något så roligt som att städa och tvätta. Ingen kreativitet idag alltså. Fast det dyker nog upp någon idé när allt är färdigstädat om jag känner mig själv rätt...

* * *
I have tried editing my photos with Picmonkey. It was fun and easy and I will probably do it again.

Today is the first day of the summer holiday and we have to do some cleaning and washing. No time for creativity.

13 juni 2012

Veckans färglycka

Bullar med hallon och vit choklad
Sommarlovsfika på kusinernas altan efter skolavslutningen har blivit en tradition. I år hade Lotta bakat helt underbara bullar med hallon och vit choklad. Den färggranna duken lyste även om solen inte gjorde det.

* * *
Raspberry and white chocolate buns - and a colourful table cloth

Den blomstertid nu kommer...

Tre glada tjejer på skolavslutningsdagen
På väg till skolan med hela gänget. Inget solsken men ganska varmt ändå och i morgon är det sommarlov!

* * *
On our way to school. Summer holiday tomorrow.

12 juni 2012

Dubbla vernissage

Färgerna på min palett just nu
Morgonens tavelleverans gick bra. Mamma och jag lämnade av tavlorna hos konstnären Ann-Caroline Breig som har hand om utställningen. Hon berättade att det är fyrtioåtta konstnärer som ska delta, fler hade sökt men juryn var tydligen ganska hårda i sina bedömningar. Jag trodde inte att jag skulle kunna vara närvarande på vernissagedagen den 30 juni, eftersom det är vernissage i Tallbo samtidigt, men nu fick jag höra att det är lite senare i Ljusne så kanske jag kan hinna ändå... Det skulle vara kul att se allas bidrag.

Nu är alla målningar färdiga till Tallbo i alla fall. Igår kväll lade jag dit det sista färglagret på tre små collage och kvar återstår bara att rama in dem. Sedan är det lite småfix kvar. Det känns skönt, eftersom morgondagen går åt till skolavslutning, och sedan ska vi åka till stugan över midsommar. Jag kommer hem lagom tills det blir dags för hängning så allt måste vara klart innan vi åker. När vi är i stugan ska jag bara ha semester.

* * *
We had a nice trip today and left my paintings in artist Ann-Caroline Breigs wonderful studio. There will be work from 48 artists in the exhibition. 


I have almost everything done for the exhibition in Tallbo, and that feels good because tomorrow is the last day of school and then we are going to Övik over midsummer. 

Biltur och tavelleverans

Två väskor med tavlor på väg till utställning
Två väskor med tavlor står lutade i hallen (jag sydde en ny av ett gammalt påslakan igår kväll). Mamma och jag tar en tur till Ljusne idag för att lämna fyra tavlor som ska vara med på Sommarsalong 2012. Förhoppningsvis hinner vi med att se något roligt på vägen också. Kanske någon loppis..?

* * *
I am going to Ljusne today to deliver four paintings for the exhibiton there later this summer. My mother is coming with me.

11 juni 2012

Vad är det med mig idag?

En glad Sonia      Foto: Mira Folkesson
Jag önskar att jag kände mig som på bilden här ovanför. Glad och nöjd. Men jag känner mig alldeles upp och ned idag. Orolig, stressad och allmänt hispig - utan riktig anledning. Jag har målat hela dagen men det blev bara skräp, och helt plötsligt känns det som om alla mina målningar bara är skräp. Tröttsamt. Jag antar att det går över... I morgon är en ny dag.

Städa, städa varje måndag...

Frimärken på rad               Foto: Mira Folkesson
Innan jag börjar något arbete den här måndagmorgonen måste jag röja i målarrummet. Igen. Jag förstår inte varför jag släpper iväg det till ett sådant kaos hela tiden. Eller förresten. Det vet jag visst. När jag är mitt uppe i något projekt så tänker jag inte ett dugg på att lägga saker på rätt plats. Då gäller det bara att pröva nya idéer och fokusera på det jag håller på med. Då blir det stökigt. Däremot har jag mycket svårt för att påbörja dagens arbete i en superstökig miljö. Jag måste ha några rena ytor för att hitta kreativiteten. Det är väl bara att sätta igång...

* * *
My studio is a mess. I have to clean it up before I do anything else...

10 juni 2012

Gårdagens fynd

Fyndade tyger
Som jag befarade blev det inget målat igår. Däremot lyckades jag fynda tyger som jag inte visste att jag behövde. Egentligen skulle jag bara ha vaxduk till verandabordet, men lyckades hitta de här bomullstygerna som jag blev helt kär i. Miras kommentar till köpet var. "De ser ut som om du skulle ha fått dem av din farmor." Och det stämmer verkligen. Jag har ingen aning om vad jag ska göra med dem, men det gör inget. Det är kärlek.

Idag ska jag försöka slita mig från mina tygfynd och ägna mig åt måleri utomhus. Lekstugan är fortfarande inte målad, eftersom det har regnat konstant sedan vi byggde ihop den, men idag ser det ut att bli finväder. Äntligen!

* * *
I bought some fabric yesterday. I love the colours. 

9 juni 2012

På mitt målarbord

On my work table right now...
På mitt målarbord ligger fyra små collage som jag påbörjade igår. De ser inte mycket ut för världen än så länge, men de ska förhoppningsvis bli bättre. Inte idag dock. Vi ska handla avslutningskläder, blommor och vaxduk till verandan. Jag skulle hellre måla.

* * * 
On my work table right now is four small collage backgrounds. They don´t look like much yet, but hopefully they will when they are finished. They won´t be today though, I am going shopping with my daughter. I´d rather be in the studio.

8 juni 2012

Så här bygger jag ramar II

Här kommer fortsättningen på bildberättelsen om ett av de tidskrävande arbeten jag gör förutom att måla tavlor. I det här inlägget är det också mycket tydligt att jag inte bryr mig så mycket om tjusiga arbetsredskap. Det går bra med det som finns hemma...


När ramen är spikad är det dags för spackel. Vanligt snickerispackel och min väldigt rostiga, men ack så praktiska spackelspade.


Det är särskilt viktigt att spackla de synliga kortändarna på ovan- och undersidan, tycker jag. Och så spikhuvudena såklart.


Sandpappra. Gärna utomhus.


Jag målar listerna en gång till med en vanlig vattenburen antikvit snickerifärg. Svanenmärkt.


En välanvänd pensel fungerar bra.


Sedan är det dags för upphängning. Min gula gamla trotjänare från konstskoletiden används flitigt fortfarande och med den häftar jag upp vanlig ståltråd som jag har köpt på järnaffären.


Jag sätter några stift och virar tråden runt några varv så att inte någon vass del sticker ut och skadar duken.


Sedan signerar jag tavlan på baksidan med titel, år och namn. Jag har funderat på att göra klisterlappar och lite tjusigare utskrifter, men jag tycker att det här fungerar bra än så länge.


Och så här ser det ut när en inramad tavla hänger på väggen. De jag jobbade med idag har inte hunnit torka än så ni får hålla till godo med en äldre variant.

* * * 
Part two of my story about how I build the frames for my acrylic paintings. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...