30 september 2012

Ny utmaning för oktober


Dag två på helgens bildpedagogikkurs gav mer. Vi diskuterade den första dagens övningar och som vanligt är det samtalen som är det viktiga, det som ger nya insikter. Vi diskuterade också litteraturen, och gestaltade en av böckerna i lera. Bilden här ovan föreställer min och en annan students tolkning av Peter Skogsbergs Skola i gränsland.

Till nästa kurstillfälle ska vi skriva ett kompendium om kritor, om möjliga tekniker, deras historia och om konstnärer som har använt materialet. På min lott föll oljekritor och det gav mig en idé till en utmaning för mig själv (och andra om någon vill haka på). Sedan jag började arbeta på skolan igen har jag insett att det är svårt att hinna med veckoutmaningarna. Jag är helt enkelt för trött i början av veckan för att orka vara kreativ, så den här utmaningen får ta lite mer tid och behöver inte göras varje dag.


Utmaningen är att under hela oktober utforska oljekritor. Jag ska använda mina gamla skolkritor och pröva alla olika tekniker jag kan hitta på. Det behöver som sagt inte bli en bild varje dag, men förhoppningsvis någon bild varje vecka. Resultatet visar jag såklart här på bloggen. Det här ska bli kul!

Day two of my Art Education class was interesting. We discussed the litterature and made clay models of our interpretation of one of the books. Until the next meeting I am supposed to write a text about oil pastels; possible techniques, their history and artists who have used them. That made me think about a new challenge for myself. This month I will explore oil pastels in every possible way. I wont be able to make one drawing every day, but maybe one a week. Of course I will show the pictures here.

29 september 2012

En dag på bildpedagogikkursen



Man kan säga att gårdagens kursträff gick ut på att experimentera med olika material. Vi hade fått i uppdrag att förbereda en kort prova-på-lektion för de övriga studenterna. Bilderna här ovanför visar lite av det vi höll på med under de sex timmar vi var i ateljén. Ska jag vara ärlig så tycker jag inte att själva övningarna gav särskilt mycket, även om det naturligtvis är roligt att träffa de övriga deltagarna, prata och leka med färger. Jag skulle hellre ha fått mer genomförbara förslag på uppgifter, saker man skulle kunna göra med eleverna. Visst fick vi sådana förslag också, som t ex stearinmålningen, och så kritövningarna förstås men de hade vi planerat själva.

Yesterday in pictures. We tried a lot of different materials and experimented. 

28 september 2012

Gårdagens måleri


Som vanligt så kan jag inte sluta när jag väl börjar... Det som var tänkt som en uppvärmning innan jag satte igång med mitt "riktiga" måleri, tog hela dagen och resulterade i två kort till Bloom True-gruppens vykortsbyte. Två av sex! Så här lång tid kan jag inte lägga ner på varje kort. Då hinner jag ju inget annat. Fast jag hade väldigt roligt - och det är väl huvudsaken.

Idag är det Bildpedagogik på schemat och det andra kurstillfället på Gävle högskola. Hela eftermiddagen och kvällen idag, och fram till klockan tre i morgon arbetar vi i i en av ateljéerna där. Det ska bli så roligt.

Two of my cards for the Bloom True card exchange. I couldn´t stop once I got started and I had a lot of fun doing them. 

Today it is time for the second meeting in my Art Education class at Gävle University. I am looking forward to it.

27 september 2012

Hur går jag vidare?



Åtta akvarellark i A5-storlek ligger på mitt målarbord just nu. Jag har målat mönster hej vilt på dem, utan att tänka någonting på slutresultatet. Idag tänkte jag fortsätta med nästa lager, och nu måste jag börja bestämma mig var de ska ta vägen. Hur ska jag gå vidare?

När de är färdiga ska de skickas iväg till olika delar av världen, till andra deltagare i Bloom True-kusen jag gick i somras. Det valfria temat till vykortsbytet är A woman of all seasons, men det tilltalar mig inte riktigt (vilket är lite underligt eftersom jag nästan alltid målar kvinnor). Vi får väl se om jag lyckas klämma in någon dam där eller inte.

I have started painting for the post card swap in our Bloom True Facebook group. The first layers are done, and now I have to start thinking about where I am going with them. The optional theme is "A woman of all seasons", but I don´t feel like doing that (wich is odd concidering I almost always paint women). We will se how it goes.

26 september 2012

Lite kreativ kan man ju vara i alla fall


Om man inte har tid att måla så kan man ju alltid rita sig en ny kalender. I brist på en egen väggkalender (vi har en för familjens aktiviteter) så gör jag mina egna blad. Det går lika bra. Ett A4-ark räcker till lite mer än två månader och snart är det dags att byta. Dessutom är det lite extra roligt att göra en kalender när man har roliga saker att fylla i. Den åttonde november har jag markerat med ett hjärta. Då åker jag nämligen till Barcelona med två kompisar. Jag längtar!

I don´t have time to paint, but I have been a little bit creative. I have made my own calender for the coming months on a piece of paper. I marked one day with a heart. That is when I go to Barcelona with to friends. I can´t wait!

25 september 2012

Jag behöver lugna ytor


Mitt målarrum är ofta i kaos. Det blir lätt så när jag kommer igång med måleriet, papperstussar på golvet, färger huller om buller och fullt med målade dukar lutade mot väggarna. Visst är det skönt med ett rum där man kan tillåtas att stöka till utan att det gör så mycket, men det är ännu skönare när rummet är ordnat och det finns åtminstone några rena ytor. Det är då jag blir som mest kreativ. Jag får tusen idéer om hur jag ska stöka till allt igen. Just nu är det städat och de närmaste dagarna har jag inte tid att sätta igång med något nytt projekt, men jag går in där och drömmer lite med jämna mellanrum. Snart så ska här stökas.

My studio is often a mess and I like the fact that I can close the door and leave it messy, but I like even more when it is clean. That is when I feel the most creative. Right now the studio is clean, and I don´t have time to do any painting in a few days, but I go in there and dream about what I want to do. Soon it will be messy again. 

24 september 2012

Jag är inte bra på att leka, eller?

En flätad lek av överblivet papper
Ibland när småtjejerna vill att jag ska vara på deras rum och köra med bilar eller leka med dockor, kryper det lite i kroppen på mig. Jag invänder att jag inte är bra på att leka och gör hellre något "nyttigt" som att baka eller läsa tillsammans med dem. Men stämmer det verkligen att jag inte är bra på att leka? Nej, verkligen inte. Leka är ju vad jag håller på med i målarrummet en stor del av tiden. Jag leker med färg och form, prövar nya idéer och skapar utan att tänka på resultatet. Som den flätade skapelsen här ovanför. Det blev några målade pappersremsor över när jag skar till formen på några kort och istället för att slänga dem prövade jag att väva lite, och eftersom jag gillade färgerna hängde jag upp väven ovanför arbetsbordet. Kanske ger den inspiration till något annat, eller så gör den mig bara glad. Roligt var det i alla fall. Och visst var det lek.

I usually say that I am not good att playing, but then I think of playing with dolls or cars. I like to play with colour and paper, like in the picture above. 

23 september 2012

Födelsedag och besatthet

Idag fyller världens bästa storasyster tolv år och vi har bakat hela helgen, något som har dokumenterats på min senaste besatthet: Instagram.

My eldest daughter turns twelve today, and we have been baking cakes the whole weekend. I have documented it on my latest obsession: Instagram.

22 september 2012

Man kan ju alltid måla över...

Övermålad bild på staffliet just nu
Ibland går ingenting som man har tänkt sig. Gårdagens måleri började så bra, men slutade med rinningar och prickar för att dölja damen jag målat tidigare. Det är ju det som är så bra med akrylfärg. Om man inte är nöjd är det bara att ta ett lager till... och ett till... och ett till... Tills det blir helt rätt. Jag är övertygad om att jag kommer att bli nöjd med den här målningen också, även om det tar lite längre tid än jag beräknat.

Sometimes the paint doesn´t work the way you want it to. I started painting a woman, but covered her with dots. That´s the beauty of acrylics. You can paint layer after layer until you are satisfied.

21 september 2012

Färgglada skoluppgifter och planer på förändring

Förmiddagen igår ägnades åt färgglada cirklar och primärfärger. Barnens gamla flytande temperafärger plockades fram och blandades i en gammal islåda. I efterhand insåg jag att den blå färgen hade för mycket dragning åt ultramarin, vilket ledde till att den gröna inte heller blev riktigt rätt, men jag nöjde mig med att konstatera det och gick vidare till nästa uppgift, som var att läsa Peter Skogsbergs Skola i gränsland. En mycket lättläst och inspirerande bok om samarbete mellan kultur och skola och ett lyckat teaterprojekt.

På eftermiddagen planerade jag istället lite förändring här på bloggen och min andra hemsida. Det var länge sedan jag ägnade någon tid till det och det börjar bli dags för något nytt. Jag kom inte så mycket längre än till planeringsstadiet dock...

Yesterday was spent painting colour circles with my children´s paint. 

20 september 2012

Hur kan man motstå en bok med prickig insida?


Idag känner jag mig lite som en elev. Nya skolböcker har kommit på posten och jag ska ägna mig åt att gräva ner mig i färgernas värld och måla färgcirklar. Det är en uppgift till Bildpedagogikkursen. Det känns lite mer som en högstadieuppgift än något som krävs på högskolan, men så länge jag får måla ska jag inte klaga.

I bought some new books for my Art Education class and today I am going to read about colour.

19 september 2012

Mitt hem är mitt förråd


I helgen städade jag mitt målarrum, rensade på hyllor och sorterade dukar. Det börjar bli så mycket där inne nu så jag letade lite i resten av huset för att hitta förvaringsställen åt några små överblivna tavlor. I brist på förråd så hamnar alla mina osålda tavlor på väggar eller hyllor här hemma, men de här har fått bo i målarrummet ett tag. Nu är det slut på det. Utrymmet behövs för annat. 

Eftersom tavlorna i vårt hem byts ut ganska snabbt, allt eftersom de blir sålda, har jag ingen lust att spika mer i väggarna. Därför är det så bra med Ribbaramar från Ikea. De kan stå på en hylla eller ett skåp utan att vicka och tapeterna klarar sig utan fler hål. På farmors gamla linneskåp fick två återvinningstavlor bo medan två konsttryck fick platsen över soffan tillsammans med en vildvuxen blomma som också rensades ut från målarrummet. Vi får se hur länge de blir kvar.

I cleaned out some paintings from my studio this weekend. I don´t have enough space for storage so I have to put them in our house. I like the fact that the frames are so deep that they can stand on a shelf.

18 september 2012

Lager två


Lager två av kravlöst målande. Den här gången i kalla färger och med akrylfärg. Det är lite ovant att måla på papper och i så litet format (A4) men samtidigt väldigt kul eftersom det går så fort. Tanken är varje akvarellpapper ska bli två kort, men till att börja med målar jag mönster på hela papperet. Jag behöver inte börja fundera över hur slutresultatet ska se ut än. Nu har jag bara kul.

Layer two on my cards for the card exchange in our Bloom True Facebook group. Still just playing with colours and patterns. 

17 september 2012

Jag kunde inte låta bli


Efter att alla måsten var avklarade igår kväll så plockade jag fram akvarellfärgerna och fyra akvarellpapper. Sedan kladdade jag hej vilt på dem med varma färger i gult, rött och orange. Ett första lager på det som ska bli kort att skicka iväg till jordens alla hörn, eller åtminstone till Malaysia, USA, Australien och England. Kanske till något annat ställe också om jag får kort över. Det handlar alltså om vykortsbytet jag pratade om tidigare. Det är så kul med kravlöst skapande.

I have started on my postcards for the Bloom True card exchange. 

16 september 2012

Detaljer från hallen


Fabriken är en inspirationssida som jag tittar till ibland, och i torsdags hade de äntligen ett nytt tema: Hallen. Jag är inte medlem men började ändå kika på min egen hall. Det är inte ett av mina favoritrum direkt, med alls skor, kläder och väskor som det aldrig går att hitta bra förvaring för. Däremot tycker jag om det jag har på väggarna. Mina två collagemålningar som jag visade i Tallbo i somras har fått en hedersplats på den första väggen man ser när man kommer in. Bredvid hänger en gardin som jag köpte på rea för väldigt länge sedan men aldrig har hittat rätt ställe för. Jag tycker de passar bra tillsammans.


Alldeles bredvid ytterdörren sitter den här broderade tavlan som jag hittade på en loppis för någon sommar sedan. Den har precis rätt ockragul nyans som matchar våra dörrar.


På en annan vägg hänger tre bröllopsfoton. Det översta är Peters föräldrar, det mittersta är vi och det understa är mina föräldrar.


Och sist men inte minst en avskavd gammal klädhängare fanns i huset när vi köpte det. Jag älskar formen och färgen.

Things I like in my hallway.

15 september 2012

Kreativt utbyte

Work in progress
Mina två målardagar försvann med högskolekurs och bokföring, och jag höll inte i penseln en enda gång. Idag är jag desto mer sugen på att kasta mig in i färgernas värld igen. Bloom True-kursen fortsätter att inspirera i klassens slutna Facebookgrupp, där vi just nu planerar ett vykortsutbyte, ungefär som det jag deltog i hos iHanna för flera månader sedan. De praktiska detaljerna är ännu inte klara, men jag känner mig så inspirerad. Jag vill måla nu på en gång! Kanske hittar jag lite tid mellan presentinhandling, skjutsande till kalas och fotbollsmatch, träning, städning och allt annat som familjelivet kräver?

I didn´t have time to paint these last two days, because of my Art Education class and book keeping. I want to paint today. I am so inspired by our Bloom True Facebook group that is planning a card exchange. The details are not decided yet but I want to start right away. I´m not sure I will find the time though, between gift shopping, soccer game, excersising, cleaning the house and a kids party. 

14 september 2012

Allt tar så lång tid!

Nyplockad bukett luktärter...
... och fredagsfika kan behövas efter en dag vid datorn
Jag har haft en hektisk dag. Ändå har jag knappt lyft rumpan från skrivbordsstolen. Det är helt otroligt vilken tid det kan ta att göra några enkla uppgifter. Bara att skicka in en ansökan till Edsviks Höstsalong innefattar så många moment som var för sig inte tar tid alls, men som tillsammans får halva dagen att gå: Skriva ut ansökan, skriva ut bilder, fixa kopia på registerutdrag som visar att jag är godkänd för f-skatt, klura ut hur scannern fungerar, väga kuvert, kolla porto, betala anmälningsavgift, vänta på att internet ska fungera igen...

Sedan skulle jag bara bokföra lite. Det tog resten av dagen. Jag har haft problem med hur jag ska göra när jag bokför provisionskostnader i mitt bokföringsprogram. Trots att jag har fått hjälp både på supportforum och via telefon så kunde jag inte förstå hur jag skulle göra. Ännu ett samtal tog det innan vi kom på vad som var fel - och det var faktiskt inte jag som var orsaken till krånglet. Fast jag klagar inte på supporten heller. De har varit otroligt hjälpsamma och trevliga hela tiden. Nu är allt som det ska i alla fall och det känns otroligt skönt.

Nu är det helg. Fram med bullar och nyplockade blommor!

I have spent the hole day in front of the computer, doing the book keeping and applying for an exhibition later this fall. Now it is time for cinnamon buns and some flowers.

Ibland måste man våga

Ansökan till Edsviks höstsalong 2012
Om en vecka är det sista dagen för att ansöka till Edsvik konsthalls höstsalong. Jag har haft datumet inskrivet i kalendern länge och idag ska jag välja ut tre bilder, betala in avgiften och skicka iväg ansökan. Egentligen vet jag ingenting om Edsvik konsthall. Jag har aldrig varit där och har ingen aning om hur stor den där höstsalongen är, men jag kan ju gissa att den är aningen större än Ljusne sommarsalong. Antagligen är det mängder av sökande och helt andra kvalitetskrav, men det struntar jag i. Ibland måste man våga. Nuförtiden är det ju dessutom så lätt. Man behöver inte lämna in originalen. Det räcker med fotografier. Ett avslag är så mycket lättare att ta i brevform, utan att behöva stå där med skammen när man hämtar ut inlämnade bidrag. Fast är det egentligen så mycket skam över att inte bli uttagen? Det är väl större skam att inte våga prova? Så bestämmer i alla fall jag att det är!

I am applying for a group show at Edsviks konsthall. 

13 september 2012

Läsa, tänka, skriva


Bildpedagogikkursens uppgift den här veckan är att läsa Lära barn skapa av Rob Barnes, och skriva en sammanfattning på ett par sidor. Jag läste nästan hela den boken i somras, men läser om den nu för att komma ihåg allt. Den är bra, fast det är lite tråkigt att den riktar in sig på mindre barn. Uppgifterna och exemplen är inriktade mot barn som är mellan fyra och nio år och jag arbetar ju på mellan och hög. Trots det så tycker jag att den ger en hel del, framför allt synen på konst och skapande, men också de mer praktiska tipsen. Mycket går att anpassa till äldre elever också.

This weeks assignment in my art education class is to read the book Teaching Art to Young Children 4-9 by Rob Barnes and write a summary. I read the book this summer but I have to reread it now. 

11 september 2012

Här ska jag snart krypa ner

Vårt sovrum känns ganska lockande just nu...
Det är otroligt vad trött i huvudet jag blir av att jobba i skolan. Jag gör inte många knop efter kvällsmaten och skulle helst bara slå mig ner i soffan och slötitta på teve. Så blev det inte ikväll. Istället har jag pratat i telefonen. Först var det ett samtal från Konstkraft i Ljusne som undrade över en såld tavla som inte var upphämtad efter utställningen i somras, men det mysteriet löste vi. Sedan var det en planerad semestertripp till Barcelona senare i höst som behövde diskuteras. Jag och två kompisar ska åka på en långweekend och nu ska det bokas biljetter. Det ska bli så kul! Men först ska jag sova.

I am tired after a long day at school. 

9 september 2012

Äntligen ljus


Min önskan om att förändra ledde åtminstone till att vi fick upp två lampor i taket i matrummet. Vi  har klarat oss utan i flera år, ända sedan den gamla lampan slogs sönder av en alltför vild lek med ett hopprep, men det har varit ganska mörka vinterkvällar. Ljuskronan som vi fick i bröllopspresent har varit flitigt utnyttjad, men den ger inte mer än mysbelysning. Nu kan vi faktiskt använda bordet till arbete, läxläsning eller varför inte lite kreativt skapande, även efter mörkrets inbrott. Nu måste jag bara hitta lite tid att måla om stolarna och byrån, så kanske jag kan vara nöjd sedan. Åtminstone med det här rummet.

Finally some light in the dining room. We have managed with only candles for a couple of years, ever since the old lamp was destroyed by a skipping rope.


Söndagsbilder

Den här söndagen har varit en riktig hemmaskrotardag då vi fixar med saker vi inte har hunnit tidigare i veckan, som till exempel att tvätta, städa och jobba i trädgården. En riktigt skön dag faktiskt. Särskilt skönt var det att vara utomhus i solskenet. Jag har varit inomhus nästan hela veckan.

 Today I have been doing all the things I should have done earlier this week; cleaning, washing and working in the garden. It feels good!


Rensa ut, göra om, bygga nytt...


I torsdags klippte Sonia av sig sitt långa hår. Hon har längtat efter det sedan hon var två, men inte vågat gå till frisören. Nu var det äntligen dags och hon är så nöjd med sin nya korta frisyr.

Jag är också sugen på förändring, av frisyr, hem eller kanske här på bloggen. Det känns som om det är rätt tid för att rensa ut, göra om och bygga nytt. Här hemma planerar vi badrumsbygge, ateljédrömmar och nya väggfärger, men har inte kommit ingång ordentligt med  något projekt. Kanske borde man ta hand om det man har först? Men medan jag gör det ska jag i alla fall drömma vidare.

My youngest daughter cut off her long hair this week. She has longed for a short haircut since she was two and now she finally got it. 

I want some change too and I dream about building a new bathroom, a bigger studio or just paint the walls. 

8 september 2012

Mors lilla lathund sa...



Igår köpte jag två små ramar till de provtryck av namntavlorna som jag gjorde till Greta och Sonia. Jag tänkte att de skulle passa bra i deras rum, och gick upp för att fotografera dem i sin rätta miljö. Det var inget klokt beslut. Jag fick plöja mig genom leksaker och trolla fram ett rent hörn för att kunna ta några bilder. Här behövs det rensas, röjas och städas ordentligt. Men inte idag. Istället åker vi till kusin Axel på födelsedagsfika. Det är mycket roligare.

Yesterday I bought two small frames for the name prints I made for my daughters. I had to clean a spot in my their rooms to be able to take the photos. I have to do some serious cleaning in there, but not today. Instead we are going to a birthday party. It is much more fun.

7 september 2012

En målning blir till (med inspiration från Bloom True)


Det här är min senaste målning. Jag målade det sista på den i morse, och nu tror jag att den är färdig. Riktigt säker är jag inte förrän den har fått vila ett tag, men just nu är jag väldigt nöjd med den. Färgerna är ganska mycket starkare än de jag brukar använda, även om fotografiet inte riktigt gör dem rättvisa. Jag hade lite bråttom och fotograferade i direkt solljus men har försökt rätta till det lite i Photoshop efteråt.

Eftersom det här är en av de målningar jag påbörjade under Bloom True e-kursen så tänkte jag att det kunde vara kul att se några olika stadier den har gått igenom. 


Grundmålningen i två olika färgställningar, först med varma färger och sedan kalla. Här skulle vi testa olika tekniker som att göra mönster, stämpla, spreja vatten och låta det rinna.


Efter några lager till körde jag fast och visste inte riktigt hur jag skulle gå vidare. Till slut hittade jag inspiration i den fantastiska fotoboken Scandinavian Folklore och jag skissade upp ett ansikte efter ett foto från boken. Fortfarande kändes den inte riktigt rätt, men jag lät den vara ett tag och målade annat.


Blommorna på huvudet förvandlades till blad och den vita spetskragen försvann till förmån för en folkdräktsinpirerad klänning. Nu började det kännas som att jag var på rätt väg, men ansiktet var fortfarande bara hastigt målat och jag tyckte inte riktigt om kanten mellan de turkosa fälten och den gulgröna ovandelen. Slutresultatet blev lite mer putsat, med mindre skarpa kontraster och mer enhetlig färg. Mer jag helt enkelt.

My latest painting, that I started during the Bloom True e-course, is finished. It is a little more colourful than my usual paintings, and I really like it. At least for now. We will se how I feel when I have looked at it for a while. 

The smaller pictures show the different stages that the painting went through. I started the first layers with mark making in warm and cool colurs, and then I got stuck. Finally I found some inspiration in the beautiful book Scandinavian Folklore and I sketched a face from a photo in that book. I still struggled with the painting but when the flowers on her head turned into leaves and her dress changed, I knew it was right. The end result has a little less contrast and more even colour and I love it. It is my style.


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...