27 april 2013

En dag på länsmuseet

En av tavlorna som fick vara med i vår berättelse (kommer inte ihåg vem som gjort den just nu...)

Det finns så mycket roligt man kan göra! Igår var vi några timmar på länsmuseet tillsammans med tio blivande konstpedagoger. De hade hittat på övningar till oss där vi skulle hitta på livshistorier kring olika konstverk, hitta verk på temat lycka och fundera över en konsttävling där ett utvalt verk kommit tvåa. Det låter kanske konstigt, men var fantastiskt roligt. Synd att den skola jag jobbar på ligger så lång från museet, annars skulle jag vara där varje dag. 

26 april 2013

Kol är min favorit


Efter att ha gjort över hundra ansikten det här året, med olika pennor och tekniker, så inser jag att kol är min absoluta favorit. Och det ska vara den där riktigt mjuka billiga sorten som man använder för att skissa på duk med innan man börjar med sin oljemålning. Den som nästan går att blåsa bort. Jag har några andra varianter av kolkritor också, som är hårdare och mer svårsuddade, men de är inte lika roliga. Tycker jag.

I morse hann jag med de här tre ansiktena som är gjorda med just sådan mjuk ritkol. Snabbt och lite kladdigt - men roligt.

Nu ska jag bege mig till Gävle för den näst sista kursträffen på bildpedagogikkursen (kan det verkligen vara sant?). Vi ska jobba tillsammans med konstpedagogerna i någon form av uppgift. Det blir säkert roligt som vanligt. Är ni intresserad av att se vad vi gör så brukar jag lägga ut en hel del bilder på instagram, elin_folkesson heter jag där.

25 april 2013

Ny beställning med bättre resultat


Det har kommit ett paket på posten. 


Vad kan det vara?


Nya visitkort. Och de är jättefina.


Och så kunde jag inte låta bli att provbeställa några nya vykort. Jag insåg nämligen att det var mitt fel att det blev så dåligt resultat förra gången. Nu blev de precis som jag ville...


 ... med klara färger och fint tryck på återvunnet matt papper. Perfekt.

Nu finns det åtta vykort att välja mellan i webbutiken på signerat.
* * *
I ordered some new post cards and business cards.

En erfarenhet rikare


Just nu funderar jag över om jag ska sätta igång med dagens uppgifter, eller om jag ska pallra mig tillbaka till sängen för att sova några timmar till. Mira och jag kom hem från Stockholm och gårdagens Justin Bieber-konsert klockan kvart i tre i natt, och halv sju skulle barnen upp och göras i ordning för skolan. Jag är lite trött. Mira sov i bilen på både dit- och hemresan så hon klarade morgonen relativt bra.

Konserten var en upplevelse, trots att jag bara känner igen några av låtarna. Scenshowen var mäktig och dessutom har jag aldrig befunnit mig i ett helt hav av hysteriskt skrikande tjejer förut. Det var fascinerande - men väldigt högljutt. Jag är glad att jag investerade i ett par öronproppar innan det började.

Idag måste jag förbereda uppgifter till helgens bildpedagogikkurs. Jag ska läsa en text och förbereda en muntlig redovisning kring offentlig konst och tänka ut lite mer detaljer kring ett senare bildpedagogiskt projekt. Men först ska jag nog sova. Kanske...
* * *
My eldest daughter and I went to a Justin Bieber concert in Stockholm last night. 

24 april 2013

365 faces - nummer 100


Äntligen hundra. Det känns galet mycket när man tittar på dem allihop tillsammans. Och fler ska det bli.
* * *
Finally a hundred. You can see them all here.

Leker med lera


Till helgen är det bildpedagogikkurs igen och jag hade en liten uppgift släpande som jag missat när jag var borta vid ett tillfälle. Det handlade om lera och att bygga figurer. I helgen plockade jag fram lite lufttorkande lera som jag lånat hem från skolan. Jag köpte in några paket för ett tag sedan, men ingen av eleverna är så förtjust i den, så jag tänkte att det kan vara värt att testa själv. Den är väldigt billig så det vore bra om den gick att använda. Skolans bildbudget är inte den högsta.

Efter att ha jobbat lite med den förstår jag elevernas frustration. Den är väldigt svårarbetad, torkar snabbt och är hård. För att inte bråka för mycket med den, satsade jag på mycket enkla former och piffade sedan till dem med lite ståltrådsdetaljer. När de torkat gjorde jag små näbbar av en konservburk till fåglarna. De blev lite söta tycker jag, men det var inget jag tror att jag kommer att vilja göra igen. Det finns roligare leror.
* * *
I have made some birds and an angel for my art education class.


23 april 2013

Målat turkos


I helgen målade jag med turkos färg. Det ser mer idylliskt ut än det var. Solen sken men det blåste så kallt så jag höll till utomhus i ungefär tio minuter och sedan gick jag in. Jag hann ta en bild i alla fall. Just nu står de färdigmålade stolarna i badrummet och passar alldeles utmärkt in, men det saknas ett bord och lite pynt - och bra ljus att fotografera i. Jag dokumenterar senare.
* * *
I painted the chairs turquoise this weekend. 

20 april 2013

Badrum och återbruk x 3


Vårt nya badrum har blivit hela familjens favoritrum trots att det ända tills idag har hängt en stor noppig grön filt för halva fönstret och fönster- och dörrfoder har varit omålade. Idag målade jag sista lagret färg och sydde en liten cafégardin som släpper in betydligt mer ljus än den tjocka filten. Utan något som täcker fönstret är det fri insyn för dem som eventuellt rör sig där utanför (även om det inte är så många...). Extra nöjd är jag eftersom jag sydde dem av ett tyg jag sparat efter min farmor Hulda. Det är riktigt tunt och vävt  i ett så vackert mönster. Återbruk nummer ett alltså.

Eftersom vädret var strålande idag gjorde jag också slag i saken och plockade upp stolarna jag skrev om igår från källaren. De fick ett första lager av en grundfärg vi hade kvar sedan vi målade i lekstugan och i morgon ska jag måla dem turkosa, också med färg från lekstugan. De kommer att passa perfekt in i badrummet. Återbruk nummer två.

Återbruk nummer tre gjorde jag inte idag. Det är en återvinningstavla som jag hade med på Gästrik Konst men som följde med hem när utställningen var över. Idag insåg jag hur bra den passar in i badrummets färger. Vilken tur att det var just den som blev kvar! Just nu står den på byrån, men i morgon ska den upp på väggen.

Jag gillar att återanvända saker istället för att köpa nytt.
* * *
Our new bathroom is slowly coming together.

365 faces - nummer 92-97


Fredagskväll i tevesoffan kan bli riktigt tråkigt när det inte är något bra program, men familjen ändå vill att man ska vara med och umgås. Igår löste jag det på ett smidigt sätt. Jag tecknade ansikten medan resten av familjen tittade på Let´s dance. Alla nöjda.

Ansiktena är tecknade med en smal svart tuschpenna först och sedan har jag fyllt i med en kraftigare svart penna. Eftersom jag har lite svårt för att hålla mig till enkla rena linjer när jag skissar så blev linjerna lite tjocka på vissa ställen för att dölja alla tunna linjer. Det var inte planerat, men ganska roligt.
* * *
I did some more faces in front of the tv last night.



19 april 2013

Längtar efter hemmafix


Jag riktigt längtar efter att ägna mig åt lite hemmafix utan att ha dåligt samvete över att man borde ägna tiden åt viktigare saker. Det har varit så mycket annat en längre tid nu, så jag har inte gjort nästan någonting här hemma. Igår kväll målade jag i alla fall fönsterfodren i vårt nyrenoverade badrum. Det ska bara på ett lager till, sedan kan jag kanske sy de där cafégardinerna som jag har tänkt så att  vi slipper ha en stor filt hängandes i fönstret för att undvika insyn.

Dessutom funderar jag på att plocka upp ett gammalt trädgårdsbord och två stolar från källaren och måla dem turkosa. De skulle passa ypperligt i badrummet. Jag har inte riktigt fått godkänt från resten av familjen när det gäller det, men det löser sig nog. Kanske jag ska gå och hämta den på en gång? Nej, det är nog lite överdrivet så här på fredagskvällen. I morgon kanske...
* * *
I am longing to do some house decorating. I have had som many other more important things to do lately. Yesterday I painted the windows in our new bathroom and I want to paint a table and two chairs too, but not tonight. Tomorrow maybe...

Jag har i alla fall försökt


Är du alltid inspirerad när du har dina målardagar? brukar folk fråga mig. Är det inte svårt att tvinga fram det vid särskilda tillfällen? Jag brukar svara att inspirationen kommer med arbetet. Att det bara är att sätta igång med något, så kommer lusten efter ett tag. Det stämmer för det mesta, men inte alltid, vilket morgonens övningar är ett lysande exempel på.

Jag tänkte beta av några av mina 365 ansikten innan jag satte mig ner för att göra lite skoljobb. Först prövade jag några gamla kritor som jag köpte på Rusta för evigheter sedan, men aldrig använt. De var precis lika dåliga som man kan tänka sig. Jag tror de åker raka spåret i soppåsen. Det står oljepastell på dem, men det är snarare vaxkritor med väldigt lite pigment.

Sedan tog jag fram akvarellfärgerna och en stor pensel men det kändes inte heller bra.

Lite bättre blev det efter att jag satt på ljudboken på mobilen, laddat med en kopp kaffe och tagit fram en liten kolbit. Jag gillar verkligen att man kan teckna både grovt och fint, ljust och mörkt och framförallt gillar jag att man kan sudda ut färgen med fingrarna.  Mer sånt.
* * * 
This morning I really tried to draw my 365 faces, but nothing worked. First I used cheap oil pastels but they didn´t work, and then I tried watercolour but it didn´t feel right either. Finally I used a piece of charcoal and that is my favourite. 


18 april 2013

Besviken... eller ?

Alla vykort
Små magneter
Igår fick jag hem min beställning av vykort från Vistaprint och jag blev så besviken. Färgerna på vykorten är inte alls lika klara och fina som på mina tidigare beställningar. (De äldre korten på bilden är fåren, damen som ligger i blommorna, pojken på stolen och damen i vattnet) Bilderna är mycket ljusare än originalen, och jag grämde mig hela kvällen över resultatet. Irriterande nog så beställde jag mycket på en gång eftersom jag var så nöjd med de tidigare korten. Dessutom hade jag tänkt beställa ännu fler, men som tur var sansade jag mig just då. Något jag blev lite nöjd med dock, är de små magneter som jag provbeställde. De är i visitkortsstorlek (ca 5x8 cm) och passar fint på anslagstavlan eller kylskåpet.

Idag när jag tittar på vykorten känns det något bättre. Det är vykort - inga högkvalitativa tryck. Men jag har nog lärt mig att enkelt inte alltid är bäst. Nästa gång prövar jag ett lokalt tryckeri eller Moo.com.

Tyvärr glömde jag ju att beställa riktiga visitkort trots att det var det jag skulle göra från början, så det är ju bara att ta tag i det på en gång.
* * *

I ordered some new postcards and I am not very happy with them. 

16 april 2013

Man har inte roligare än man gör sig


Jag är så vansinnigt trött att jag inte orkar tänka överhuvudtaget, och då kan resultatet av lite planlöst lekande framför datorn bli såhär. Det började som en vampyr med röda ögon och slutade med stjärnglans. Så kan det gå.

15 april 2013

365 faces - kolteckningar








På söndagseftermiddagen snodde jag åt mig några minuter för att teckna mina dagliga ansikten, med kol den här gången. Det var länge sedan jag tecknade med just kol. Jag tycker de blev bättre ju mer jag höll på. Kanske borde jag ha gjort sju till?
* * *
Yestarday afternoon I took some time to do my daily faces, with charcoal this time. 

14 april 2013

Helgjobb


Sätter frimärken på ännu en beställning så att den är färdig att lägga på lådan. Vilken förändring jämfört med i januari. Då sålde jag inte ett enda tryck via signerat, och nu droppar det in beställningar titt som tätt. Det är väl så - det går upp och det går ner. I maj kanske allt står stilla igen.
* * *
Shipping another print to a new customer.

13 april 2013

Julafton i efterskott


I julas fick äldsta dottern en biljett till en Miss Li-konsert. Ikväll är det dags. Och jag får följa med. Lyckos mig!
* * * 
My eldest daughter and I are going to a concert tonight. Lucky me!

Undersöka trycktekniker

Det är kurshelg på högskolan och jag ska snart bege mig dit för att fortsätta gårdagens undersökande av olika trycktekniker. Vi prövade bland annat mjölbatik (det är det som syns på bilderna), vilket var helt nytt för mig. Det verkade mest som en krånglig metod för något som skulle gå lättare att måla på fri hand, men jag gissar att det är jag som inte har fattat finessen. Än. Jag fick tips via Instagram om att det blir vackert att måla i sprickorna som bildas om man låter mjöl/vattenblandningen torka ordentligt. Det hade vi inte tid med igår. Kanske nästa gång?



12 april 2013

365 faces - lånade barnens färger

365 faces - dag 74
Igår hann jag inte med något ansikte så idag plockade jag upp barnens färger som stod framme sedan gårdagens måleri och gjorde fyra snabba. Inget att visa upp dock, men en bra träning. Från början sa jag att jag inte skulle måla mina ansikten, men jag har ändrat mig. Det får man.
* * * 
I didn´t have time for my 365 faces yesterday so I started this morning by doing four quick faces with the water colours that my daughter left on my table yesterday. Nothing worth showing, but good practise.

11 april 2013

Alldeles snurrig i huvudet

Mina gamla vykort
Hela dagen har jag suttit framför datorskärmen, först för att skriva inlägg och beräkna kostnader för konsttryck, och sedan för att gräva ner mig i bokföringen som har släpat efter ett tag. Alldeles nyss ändrade jag om lite på facebooksidan så att det blev tydligare länkar både hit till bloggen och till webshopen. Nu sitter jag och funderar över vilka målningar som ska få bli vykort. Jag har slut på visitkort och tänkte göra en nybeställning och då är det lika bra att fylla på förrådet av vykort också. Men vilka ska jag ta? Egentligen skulle jag vilja göra vykort av dem allihop, men det blir lite för dyrt. Hur ska jag kunna välja? Jag måste nog grubbla lite mer... Några förslag?
* * *
I spent the whole day in front of the computer, doing the book keeping and other small stuff. Now I am thinking about ordering some postcards, but I can´t decide which paintings I should choose. I want to make postcards of them all, but that would be too expensive. I have to think about this some more...

Roar mig med uträkningar


Jag har sålt och skickat en hel del tryck på sistone och ibland kan det kännas som om kostnaderna är så stora att jag knappt tjänar något alls på affären, så nu på morgonen roade jag mig med att räkna ut hur stor kostnaden är för varje tryck. Det gjorde jag naturligtvis när jag från början beräknade vilket pris jag skulle ta, men jag glömde bort att skriva ner mina uträkningar så nu gjorde jag det ordentligt. Förutom att köpa in riktigt bra papper (arkivbeständigt och matt), bläck, kartongkuvert, cellofanpåsar och porto så måste jag också räkna in den provision som Signerat tar.

Det som är svårast att bedöma är kostnaderna för bläck. Jag använder min skrivare till andra saker också så även om jag vet exakt hur många tryck jag har sålt, så har jag ingen aning om hur mycket bläck jag har använt. Jag vet i alla fall att en bläckpatron (i de flesta färger) räcker ungefär ett år i den takt jag skriver ut nu. Det tycker jag är ganska bra. Bläckpatronerna är dyra och jag var lite rädd att jag skulle behöva byta oftare.

Det som kostar mest är provision och porto, men då måste jag ju också ta med i beräkningarna att jag slipper allt jobb som krävs om jag skulle sälja i en egen webshop. Det är enkelt att sälja via Signerat och det behöver jag just nu. Portot skulle jag kanske kunna göra något åt, det har jag inte haft tid att sätta mig in i. Som det är nu så skickar jag mina tryck som vanligt brev, eftersom det också är enklast.

Så vad kom jag fram till då? Att jag är nöjd som det är. Jag tjänar tillräckligt på trycken för att det ska vara värt att fortsätta, men kanske ska jag kolla upp det där med porto när jag får lite tid över.
* * *
I have looked into how much it costs to make and sell my prints at Signerat.se. 






10 april 2013

365 faces - dag 69-71

365 faces - dag 69-71
Tre till av mina 365 ansikten hann jag med nu på kvällen, medan tjejerna tittade på bolibompa. 
* * *
Three more of my 365 faces.

Två glada överraskningar


I gårdagens lokala annonsblad hittade jag ett uppslag med bilder från årets Gästrik Konst. Både en av mina tavlor och Monas flygande skrotfågel var med på bild. Jag märkte inte att någon var där och fotograferade så det var en lite rolig överraskning.

Överraskning nummer två var att jag fick en beställning på tre tryck. Igen. Det är så kul.
* * *
Yesterday I found my painting and Monas bird in a local magazine. That was a nice surprise. 

9 april 2013

365 faces - dag 62-68

Jag fick spendera gårdagen hemma med sjuka barn och passade på att jobba i kapp lite till med mina 365 ansikten. Nu har jag gjort 68 av 99. Det tar sig.
* * *
I was home yesterday with sick children and was able to do some drawing. Now I have made 68 of the 99 faces I should have done by now.

8 april 2013

Uppdaterar webbutiken


Snart, snart finns alla nya konsttrycken inlagda i webbutiken på Signerat.se. Det tar tid att lägga in dem, att klippa in text och bilder på rätt ställe, men jag jobbar så fort jag kan. Det är också kul att se att det ger resultat. Jag har fått nya beställningar på stora tryck nästan direkt, och eftersom jag sålde en hel del tryck under Gästrik Konst också, så inser jag att några av dem kanske kommer att sälja slut ganska snabbt. Jag gör bara sextio ex. av varje motiv, fördelat olika storlekar, vilket betyder att jag bara gör tjugo av varje storlek av de kvadratiska och trettio av de rektangulära. Det är inte så många...
* * *
I have updated my webshop with new prints. 

365 faces - dag 55-61

365 faces, dag 55-61
Det har gått nittioåtta dagar på det här året. Det räknade jag ut igår när jag insåg att jag halkat efter betydligt med mina 365 ansikten. För att ta i kapp lite greppade jag en tidning och bestämde mig för att börja på första sidan och rita av alla ansikten jag såg med lite olika tekniker. Resultatet var varierande. Det märktes att jag inte tecknat på ett tag, så hädanefter ska jag försöka vara lite bättre på att hålla mig till dagliga ansikten och inte spara så länge. 
* * *
Yesterday I finally got back to my 365 faces. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...