31 december 2012

Mitt 2012

För ett år sedan bestämde jag mig för att 2012 skulle bli året då jag slutade skjuta upp saker, slutade grubbla för mycket och istället började göra. När jag nu tittar tillbaka på allt som hänt så kan jag konstatera att det fungerade ganska bra. Visst har jag grubblat en del, och kanske skjutit upp saker lite för länge, men oj vad mycket jag har gjort! Här kommer en bildkavalkad över årets prestationer. 


I början av året bestämde jag mig för att köpa en bra skrivare så att jag kan göra mina egna konsttryck. Jag är så nöjd med beslutet. Trycken blir så fina och ger fler möjlighet att köpa tavlor till billigare pris och i mindre storlekar, men ändå med bra kvalitet.


Att utmana sig själv är ett bra sätt att hålla igång kreativiteten. Under 2012 hittade jag på hela elva utmaningar för mig själv och andra. Det blev bland annat morgonmänniskor, mönster, kurbitsklotter och linjer i akvarell. 


Jag har aldrig deltagit i så många utställningar som under 2012. Förutom tre större utställningar i Hofors, Årsunda (Gästrik Konst) och Tallbo så hann jag med att visa mina tavlor i Ljusne, Söderhamn, Österfärnebo och Sandviken.


Min första riktiga recension av utställningen i Hofors blev en överraskande bra sådan. 


Trots att jag målat mer än tidigare år har jag också haft tid att gå fyra kurser för att lära mig mer om företagande, intuitivt måleri och bildpedagogik.


Den största utmaningen under året får symboliseras av en bunt kartongkuvert. Jag tänker på att jag äntligen vågade starta mitt eget företag, öppnade en butik på Signerat.se och lärde mig att bokföra. 


Förra året var jag nöjd för jag hade blivit en flitigare bloggskribent. I år har jag mer än fördubblat antalet inlägg och med dagens är jag uppe i 488 stycken. Mer än så kommer det knappast att bli. 


I mars fyllde bloggen fyra år och det firades med bubbel och utlottning av nygjorda konsttryck. Med den bilden avslutar jag årets tillbakablick och i morgon är det dags att ta nya tag och se framåt. 

Men tills dess... Gott Nytt År!
* * *
My year in pictures... I wish you a Happy New Year!

30 december 2012

Blir det vardag snart?

Hela familjen Folkesson på ett kort
Försöker sitta och titta tillbaka i bloggen för att göra den sedvanliga nyårskavalkaden av bilder från året som gått, men jag verkar aldrig få tid att sitta vid datorn när hela familjen är hemma. I går kväll snodde jag till mig lite tid, men den gick åt till att redigera bilden här ovanför. Det är ytterst sällan hela familjen blir fångad på en och samma bild utan att någon ser helgalen ut. Den här bilden från julafton är den bästa på länge trots att den är oskarp och fick med en skugga från ljuskronan över soffbordet. Jag har gjort mitt bästa för att sudda bort skuggan i våra ansikten men det gick sådär.
* * *
My whole family in one photo, unsharp and with a shadow over our faces that I tried to remove in Photoshop. 

28 december 2012

Äntligen piggare



Under julledigheten har jag inte ägnat mig åt något kreativt arbete. Inget måleri, inget skrivande, inte ens något julpyssel. Först och främst beror det på att jag har ägnat tiden åt att umgås med familj och vänner, men också på grund av en ordentlig förkylning som tog all min energi. De senaste två dagarna känner jag mig mycket piggare och jag längtar in till målarrummet, men jag har inte riktigt hittat tiden att gömma mig därinne nu när hela familjen är ledig. Jag kanske får förhandla med min man om lite målartid i morgon. 
* * *
I haven´t had the time or the energy to paint since mid december, but now I feel the need to spend some time in the studio. It is hard to find the time when the whole family is home though, I may have to negotiate with my husband...

23 december 2012

Raggsockor, näsdukar och funderingar


Julmusiken strömmar ur högtalarna, granen är klädd, huset är någorlunda städat, de flesta paketen är inslagna och kylskåpet är fullt av mat. Vi har inte hunnit bygga ihop pepparkakshuset eller koka knäck, men det blir jul ändå. Jag försöker ta det lugnt och kurera min envisa förkylning med raggsockor på fötterna och varmt te med honung.

Medan jag går här hemma och skrotar funderar jag över året som gått, vad jag har gjort och vilket nästa steg ska bli. Under höstterminen har jag inte haft mycket tid över för måleriet, vilket oroar mig lite. Samtidigt känns bildpedagogikkursen helt rätt och jobbet på skolan också, och för första gången på länge har jag tyckt mig ha en fungerande balans mellan mina olika jobb och familjen. Under nästa år måste jag dock hitta ett sätt att få mer tid för måleriet igen, och jag har några idéer om hur jag ska göra, men det berättar jag om en annan gång. Nu ska jag snyta mig för tusende gången, och ta en köpeknäck innan jag funderar vidare. God Jul!

* * *
The house is clean and decorated for christmas, and I feel calm. Unfortunately I have a cold but I try to cure it with hot tea and honey. While I rest I think about this year, what I have done and what my next step will be. I have had less time to paint this fall, and it worries me. I do like my art education class, and my work as a teacher, but I have to find more time to paint next year. I have a few ideas, but I will tell you about them another time. Now I have to blow my nose - again - eat some candy and think some more. Merry Christmas!

13 december 2012

En liten vinterpaus


De senaste veckorna har varit hektiska. Det är betygssättning, luciafirande, omdömesskrivande och julklappsinköp. Dessutom har jag skrivit en inlämningsuppgift till bildpedagogikkursen och så fyller min man fyrtio år idag. Puh! Jag tar en liten paus från bloggen den här veckan för att umgås med min familj, och återkommer någon gång nästa vecka. Ha en härlig luciadag!

I am taking a little break from this blog this week. I have too much to do. I will be back next week.

7 december 2012

Ett roligt projekt


Under påskens Gästrik Konst visade min utställningskamrat Mona en bok där hon klistrat in foton på alla skrotskulpturer hon gjort, och sedan skrivit ner lite information om dem. Som ett arkiv över alla hennes verk. Det tyckte jag var en jättebra idé, och nu har jag äntligen påbörjat mitt eget arkiv. Som tur är har jag fotograferat nästan alla målningar, och dessutom har jag ju skrivit om de flesta här på bloggen, så informationen finns, även om den är lite splittrad. Det blir så mycket bättre att ha allt samlat på ett ställe. Dessutom är det perfekt att visa om det är någon som vill beställa en målning. Men det tar tid! Jag har sålt en hel del målningar de senaste fyra åren.

Albumet jag använder är ett vanligt fotoalbum med plastfickor och lite plats för anteckningar. Bredvid varje bild skriver jag titel, årtal när den målades, teknik, mått och köpare. Finns det något annat att berätta kring bilden kan jag skriva dit det också, som t ex om de är köpta som en present eller är ett beställningsarbete. Än så länge har jag bara satt in ungefär en tredjedel av bilderna, och jag har ännu inte kollat upp alla namn på köpare som jag har uppskrivna på andra ställen, men jag är redan så nöjd med det här projektet. Jag blir riktigt stolt över mig själv när jag ser alla målningar jag har gjort. Och sålt! I början mest till familj och vänner förstås, men med tiden allt mer till andra människor. Det är så kul.

* * * 
I have made a photo album with the paintings I have sold. 


6 december 2012

Pluggdag

Snöoväder och inget internet sedan igår... Tur att jag får stanna inne och läsa kurslitteratur.

4 december 2012

Pysseldag


I helgen hade vi äntligen lite tid att plocka fram det pyssel som Greta fick i födelsedagspresent. Vi lånade in storasyster medan lillasyster hade en kompis hemma, och målade pärlor och bakelser i klara färger. Efter en liten stund lockade pulkaåkning utomhus istället, så då blev jag ensam kvar vid pysselbordet och med städningen. Som vanligt.

* * *
This weekend we finally had time to play with some of the gifts Greta got on her birthday.

3 december 2012

Vackrare än så här blir det inte


Ibland överväldigas jag av tanken på hur bra jag har det. Igår var ett sådant tillfälle. Ett gnistrande vinterväder, tre glada fantastiska barn (och de är mina!) i pulkabacken på gården och två älgar som betraktade oss på avstånd. Lycka.

(Det är sådana stunder som gör att man härdar ut när de sedan kommer in och hungriga och trötta sätter igång ett hejdundrande syskonbråk.)
* * *
Sometimes I get overwhelmed when I think about all the things I have. Yesterday was a moment like that. A beautiful cold winter day, three happy children and two elks watching us... Happiness. 

2 december 2012

Det är något visst med lapptäcken

Detalj av målningen som står på staffliet just nu
Vissa mönster återkommer ständigt i mina målningar. Och inte bara i målningarna förresten utan i andra former också. Jag tänker förstås på lapptäcken. Det är något särskilt med dem. Jag tycker om  återvinningstanken, att använda skräpbitar för att bygga något nytt, och jag tycker om symboliken, att det stora hela består av många olika delar som är sammanfogade. Dessutom kan de vara så oerhört vackra. I min senaste målning har jag ett lapptäcke på gång. Det består av både tyg, färg och papper och snart är det färdigt. Men inte riktigt än.

* * *
I love quilts. I love to make them both in fabric and paint. This is a detail of my latest painting.

1 december 2012

Nu är Bertil på plats


Ute vräker snön ner och inomhus har julstädningen pågått hela dagen till tonerna av diverse julsånger. Nu äntligen börjar det kännas färdigt och stjärnor och tomtar har hittat sina vanliga platser. Om jag har glömt var något ska stå så påminner tjejerna mig. De har stenkoll. En sak glömmer jag dock inte, och det är att Bertil ska stå i trappan och vakta ytterdörren. Bertil är vår hustomte som vi fick av barnens farmor för några år sedan. Han är stor, ser snäll ut och det är viktigt att man säger godnatt till honom när man går och lägger sig. Nu kan julen börja.

* * *
It is snowing outside and we have spent the whole day cleaning the house for the holidays. 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...