30 januari 2011

Hur går det med nyårsmålen?

"Sticka ut I", 2010, blandteknik, 22x22 cm
Så här i slutet av januari funderar jag lite över mina mål för 2011. Har jag lyckats hålla mig på rätt spår åtminstone under årets första månad? Det tycker jag faktiskt att jag har. Jag har t ex hoppat av en krävande kurs på jobbet och målat hela torsdagarna (även om jag inser att jag inte klarar att måla non stop, det behövs en paus ibland). Dessutom har jag tränat regelbundet, mest på crosstrainern, men den här veckan har jag kommit igång med lite jogging också, och det känns så bra. Jag är pigg och känner mig inte alls stressad, trots att det är hur mycket som helst att göra kommande vecka.

Ett av mina mål har jag inte riktigt följt och det beror på att jag inte känt behov av det. Det handlar om onsdagskvällens ställtid inför torsdagens måleri. Tanken var att jag skulle spendera minst två timmar i målarrummet. Det har jag inte behövt, måleriet har gått bra ändå. Istället har jag tränat, letat inspiration och tagit det lugnt. Det verkar fungera det också.

28 januari 2011

Lite musik?


Jag har aldrig lagt ut något från You Tube förut, men någon gång måste man ju testa. Den här videon kändes som ett bra första försök. Det är en kille från London, Tom Tyler, som just har spelat in sitt första album och det här är musikvideon till låten Shooting star. Den har ingenting med måleri att göra, men desto mer med kreativitet. Tom är tillsammans med en av mina barndomsvänner och jag vet att han har lagt ner mycket tid och energi på musiken. Resultatet är imponerande, tycker jag. En ny stjärna?

27 januari 2011

Jag borde lära mig

Penslar på tork på diskbänken
Förra veckans målardag påbörjade jag två målningar som jag var lite halvnöjd med. Jag gillade temat men fick inte riktigt till uttrycket som jag ville. Jag ägnade nästan hela dagen åt att peta och pilla med smådetaljer på den ena målningen, och när jag slutade kände jag mig ganska nöjd. Sedan har jag gått in och tittat på den med jämna mellanrum och varit lite tveksam, och i morse efter några försök att fixa till den var jag redo att kassera den och gå vidare, men då hände något som har hänt många gånger förut. Rädslan att förstöra det jag påbörjat släppte och jag vågade testa något nytt. Och det blev bra. Så nu sitter jag här vid datorn för en liten lunchpaus och är lite rädd att förstöra den igen. Att man aldrig lär sig.

26 januari 2011

Hemsidesfix

"Sticka ut IV", 2010, blandteknik, 22x22cm
Kvällen har ägnats åt att ändra min hemsida. IGEN. Designmöjligheterna är begränsade och jag tycker inte att mina tidigare varianter varit riktigt tillfredsställande. Nu tror jag att jag är så nöjd jag kan bli. Det går inte att göra så mycket mer, eller så orkar jag bara inte. Det känns ändå som om det är värt att ha en hemsida så att de som är nyfikna på mina målningar kan få information utan att behöva leta i bloggen. Dessutom är det den enda adressen jag har på mitt visitkort. Dumt nog.

25 januari 2011

Gästrik Konst 2011

"Sticka ut II", 2010, blandteknik, 22x22cm

Idag fick jag besked om var jag ska vara på Gästrik Konst i år. Det blir på samma ställe som förra året, Göransson Arena, vilket jag är väldigt nöjd med. Lokalen var stor och luftig, med mycket ljusinsläpp (en hel vägg fönster), många besökare hade vägarna förbi, jag fick bestämma hur skärmväggarna skulle stå men slapp sätta upp dem själv och så naturligtvis det faktum att invigningen hölls där. Det var perfekt. Jag var lite orolig för att jag skulle behöva flytta på mig i år, men tydligen inte. Undrar om alla ställer ut på samma ställe eller om jag får nya grannar. Det ska bli spännande att se.

20 januari 2011

Svårfångad titel

Utan titel än så länge
Jag tar en paus i måleriet och skriver lite. Jag vet att ett av mina mål för året var att inte sitta vid datorn under målardagarna, men jag klarar inte av att måla hela tiden. Det behövs en liten paus då och då. 

Bilden här ovanför målade jag för några månader sedan, men den har ännu inte fått någon titel. Egentligen ville jag ha den med i katalogen för Gästrik Konst men var tvungen att välja en annan just på grund av titeln. Jag stirrar på den ibland och funderar, men har inte kommit på något ännu. Segt. Men det kommer väl... hoppas jag.

14 januari 2011

En ljus idé

Hemmasnickrad hallampa
Igår skrev jag om hur svårt det kan vara att komma igång med måleriet trots att det egentligen är det enda man egentligen vill hålla på med. Vid andra tillfällen finns det ingen hejd på min kreativitet, som till exempel i förra veckan när jag saknade en lampa här hemma. Jag har letat på lampaffärer, möbelhus och nätbutiker och hittat många snygga men alldeles för dyra för min plånbok, så jag tänkte att jag skulle kunna fixa en själv. Och det gick alldeles utmärkt med hjälp av två gamla trasiga lampor, lite ståltråd, lim, en gammal gardin och lite bollfrans. Min äldsta dotter var inte särskilt imponerad, men jag tycker att den är riktigt snygg. Och det blev ljust! Dessutom är jag av den bestämda uppfattningen att bollfrans aldrig kan bli fel.

13 januari 2011

Svårstartad

Färgprover på tork
Jag förstår mig inte på mig själv. Igår var jag så lycklig över att jag hade kvällen i målarrummet för att förbereda dagens måleri. I morse när jag vaknade visste jag precis vad jag skulle göra och ändå var det något som gjorde att jag drog mig för att sätta igång. Istället började jag måla färgprover, vilket jag i och för sig tänkt göra ett tag, men inte idag! Efter färgproverna var klara började jag rota runt i kylskåpet efter något att äta. Allt för att inte behöva doppa penseln i färgen. Varför? Jag till och med övervägde att gå och lägga mig och helt strunta i måleriet, men tack och lov trotsade jag tröttheten, satte på min lycko-lista på Spotify och tvingade mig själv att börja - och sedan var jag fast och dansade omkring av lycka mellan penseldragen. Såklart. Tänk om jag kunde förstå det från början? Det skulle spara en hel del tid och grubblerier.

12 januari 2011

Mycket bättre idag

Misshandlade men lagade penslar
Gårdagens deppighet har vänt. Det visade sig att Greta inte alls är sjuk trots att hon klagat på magont på dagis och dessutom sov alla barn helt ok nästan hela natten. Dessutom har jag spenderat lite tid i målarrummet med att förbereda morgondagens målning. En uppspänd duk står på staffliet, den värsta röran är undanröjd och viktigast av allt - tankarna är inställda på måleri. Ställtid.

Penslarna på bilden här ovanför är ett sorgligt exempel på min misshandel av material. Jag låter dem stå i vatten alldeles för länge och jag gissar att det är en av de bidragande orsakerna till att metallfästet släpper från själva skaftet. Det är inte roligt att måla med vickiga penslar, så de här har fått lite vård och omsorg i form av Karlssons klister. Nu borde de hålla i morgon åtminstone. Helst längre.

11 januari 2011

Känner mig lite vissen

Slokande julhyacinter
Kanske är det två dagars arbete efter en lång julledighet, eller den senaste tidens vaknätter med sjukt barn som gör att jag känner mig ganska vissen just nu. Ungefär som hyacinterna på bilden här ovanför. De blev visserligen riktigt fina, raka och ståtliga och blommade överdådigt efter att jag surrat ihop dem med silverglänsande metalltråd dekorerad med stjärnor. Fungerar det på människor också tro?

7 januari 2011

Börja om från början

Övermålad 

Ibland blir allt bara skräp. Jag började på en målning för flera veckor sedan. Den kändes så bra från början, men sedan blev jag lite feg och visste inte riktigt hur jag skulle gå vidare. Idag försökte jag verkligen. Jag målade, och målade om, tänkte, målade lite till... och till slut så målade jag över alltihop. Det är bara att börja om från början. Typiskt!

6 januari 2011

Nya färger

Nya inköp
Det var länge sedan jag gjorde några nya inköp från Artistica, men igår kom ett brunt paket fyllt med roliga färger, penslar, fixativ och fernissa. Och en signaturpenna som jag var tvungen att köpa för att se hur den fungerar. Jag tycker att det kan vara svårt att få till signaturen på tavlor, mest på grund av att jag har för dåliga penslar, och skulle det se bra ut med text från en penna så skulle det vara bra. Annars kan jag väl använda den till annat.

4 januari 2011

Sketchbook challenge

Sketchbook challenge
Det är jullov fortfarande och jag har mer tid än vanligt att spendera i målarrummet. Idag har jag ägnat mig åt utmaningen som jag skrev om för några dagar sedan: The Sketchbook Challenge. Januaris tema är Highly prized, vilket betyder att jag ska teckna det jag värderar högst i livet. Det kan vara hur mycket som helst, jag har ju en hel månad på mig, men det var inte svårt att välja vad jag skulle börja med. Det var länge sedan jag tecknade på det här sättet, alldeles för längesedan och jag känner mig rejält ringrostig. Det behövs verkligen träning.


3 januari 2011

Mål för 2011

Inramat vykort från Kal Barteski

Vissa tycker att nyårslöften är orealistiska drömmar som man kommer att bryta vid första bästa motgång. Det behövs inget nyår för att förändra sitt liv, det kan man göra när som helst. Till viss del håller jag med, men samtidigt är ett nytt års första dag så oerhört lockande. En möjlighet att tänka om, göra bättre, förändra. Allt känns möjligt. Visserligen kan jag känna så vid andra tillfällen också, i början av en ny vecka, en ny månad eller kanske en ny termin, men början av ett nytt år är ändå speciellt. Vid ett årsskifte kan man se tillbaka på året som gått, fundera över vad som varit bra och vad som varit mindre bra, och sedan sätta nya mål för det kommande året. Nyårslöften är då kanske fel ord att använda. Kanske borde det heta nyårsmål istället?

Mitt största mål för 2011 är att ta konsten på större allvar. Förra året, åtminstone den andra halvan, känns så här i efterhand som en paus, ett stillestånd i utvecklingen. Nu är det dags att sätta fart igen. Jag kommer fortfarande att ha svårt att få tiden att räcka till, med lärarjobb, hem och familj, men de senaste två dagarna har jag funderat ut några enkla strategier för att försöka få en hälsosam balans på tillvaron, så att stressen inte äter upp måleritiden.

1. VARA NOGA MED ARBETSTIDEN. Jag har redan förvarnat min rektor om att jag under våren kommer att vara noga med att hålla mina arbetstider. Under hösten sprack mitt schema rejält, jag tappade räkningen på alla extra timmar på skolan, och det vill jag inte ska hända igen. Samma sak gäller min målartid på torsdagar. Jag slarvade under hösten och drack kaffe lite för länge, satt vid datorn en extra stund, städade undan i köket... Mellan åtta och tre på torsdagar ska jag vara i målarrummet och måla. Inget annat! Övrigt arbete som är kopplat till konsten som t ex att blogga, beställa material och spika ramar kan jag göra på kvällarna.

2. TA HAND OM MIG SJÄLV BÄTTRE. För att hantera stressen på jobbet måste jag träna och måla. Så är det. Problemet är bara att just träning och måleriet är det första som ryker när jag har mycket att göra. En ond cirkel alltså, som det är dags att bryta. Måleriet skrev jag om i punkt ett, när det gäller träningen handlar det om att hitta en rutin som fungerar. Jag behöver jag inte slå några rekord, bara hålla igång regelbundet med jogging, promenader eller crosstrainer minst tre gånger gånger trettio minuter varje vecka. Det räcker. Gärna utomhus.

3. GE MIG TID ATT STÄLLA OM. Den största delen av min arbetsvecka går åt till lärarjobbet. Det är ett krävande men roligt yrke som inte går att göra halvhjärtat. Åtminstone inte för mig. När torsdagsmorgonen  kommer och det är dags för mig att ställa om till måleri är jag fortfarande uppslukad av skolan. Det är en av anledningarna till att jag kan vara lite seg i starten och hellre sitter lite extra med kaffekoppen. För att underlätta omställningen tänker jag försöka  förbereda mig själv redan på onsdagskvällen genom att spendera ett par timmar i målarrummet. Kanske kan jag klara av den där ställtiden då så jag kommer igång snabbare på målardagens morgon. Det kan vara värt att pröva.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...