29 maj 2011

Familjehelg med hemmafix


Helgen har ägnats åt familjen och att beta av saker som funnits med på att-göra-listan alltför länge. Som till exempel att sätta upp den fina skylten med gårdsnamnet på (som vi fick för tre år sedan...). Greta och Sonia hjälpte till genom att dekorera mitt nystädade målarrum med en bukett midsommarblomster. 

26 maj 2011

...och efter

Lite mer välstädat
Några timmar senare ser det betydligt trevligare ut. Visst är det en del kvar som jag vill fixa, som t ex att tvätta fönstret och måla golvlisterna. Och så skulle jag gärna måla om stolen och det bruna bordet och köpa en ny vaxduk, men det får vänta. Någon måtta får det väl vara.

Före...

Kaos i målarrummet
Är det konstigt att jag känner mig snurrig när mitt kreativa rum ser ut så här? Här finns ingen kreativitet, bara dåliga samveten och skräp (och inte ens den sortens bra skräp som man kan göra återvinningstavlor av!). Dags för storrensning.

23 maj 2011

Det snurrar

Lite snurrig?
I morse kändes allt ganska lugnt, trots att det börjar närma sig skolavslutning, men tänk vilken skillnad en dag kan göra. Just nu snurrar tankarna i huvudet och jag har bara lust att krypa upp i soffhörnet med en filt och en stor låda chokladpraliner. Alla kreativa idéer är som bortblåsta och jag vill inte göra någonting. Det är för mycket att hålla i huvudet just nu med möten, ombyggnationer, nästa års organisation, betyg, sista-minuten-redovisningar och andra jippon som hör till terminsslutet. Problemet är att det nästan inte finns några dagar kvar att genomföra allt, vilket extra stressande samtidigt som det naturligtvis också är ganska skönt. Snart är det sommarlov!

22 maj 2011

Ordning och reda

Oordning i hallen för tillfället
Även dagens övningar har lett till färgfläckar på fingrarna. Igår var de ockrafärgade men idag är de vita. Jag har länge letat efter ett gammalt klädskåp till hallen så vi kan få lite bättre ordning på alla otaliga prylar som hopar sig i hörnen, men till slut gav jag upp och köpte ett på Ikea istället. Det passar jättebra i formen men behöver några lager färg för att se ut som jag vill. Just nu är det därför extra rörigt här hemma, men snart ska det bli bättre. Bara ett lager till.

21 maj 2011

Tid för annat måleri

Nymålad dörr
Vi bor i ett gammalt hus som kräver mycket underhåll, men har oftast inte särskilt mycket tid att lägga på renovering. Under vinterhalvåret ägnar jag mig hellre åt att måla tavlor och Peter försvinner ut i skidspåret. Nu är snön borta och jag har ingen utställning planerad, vilket innebär att det är dags att stryka några punkter på fixarlistan.

Idag har ytterdörren fått ett extra lager linoljefärg och fyra fönster har blivit tvättade. Det behövdes verkligen. Och som vanligt leder städning och fix till att kreativiteten vaknar. Det sitter en liten krok på dörren där jag  brukar ha en krans till jul. Jag har letat efter någonting att hänga där även andra årstider men inte hittat något som jag gillar. Nu har jag lite funderingar på att göra något själv. Lite återbruk kanske? Fast egentligen skulle jag ju beta av på listan...

19 maj 2011

Tankar om att ställa ut: Information

Inget namn på väggen...
När många konstnärer ställer ut på samma ställe är det inte konstigt att besökare ibland blir förvirrade och funderar över vems tavlor de egentligen tittar på. Då är det bra att vara tydlig. På årets påskutställning hade jag därför prislistor med mitt namn på liggande på ett bord i närheten av mina tavlor. På ett annat bord hade jag placerat en pärm med information om mig, och för att ingen skulle fundera över om det var konstnären själv som smög omkring bland tavlorna, hade jag också en namnlapp på bröstet. Det tänkte jag skulle räcka. Och det gjorde det säkert för många av besökarna. Men inte alla. 

Vissa struntade helt i det jag skrivit och vände sig direkt till mig och frågade vem som målat tavlorna de just stod och betraktade. Andra tittade utan att fråga eller läsa min information. Kanske hade de full koll på vem som ställde ut var, eller så tyckte de inte att det var viktigt, eller så vågade de inte fråga. Vem vet? Två besökare visste dock hur jag skulle kunna bli ännu bättre på att informera. "Du borde ha ditt namn på väggen bredvid tavlorna" Där ser man. Det hade jag inte tänkt på. Så ska jag göra nästa gång, tänkte jag och ändå hann jag inte alls med det när tavlorna skulle hängas på biblioteket i Österfärnebo. Kanske nästa gång? 

13 maj 2011

Försvunnet inlägg?

Återvinningskonst på biblioteket i Österfärnebo
I går kväll  skrev jag ett inlägg om att jag varit på avslutning på utställningen i Österfärnebo och använde bilden här ovanför. Jag VET att jag publicerade inlägget, eftersom jag såg det i länklistan hos några andra bloggare. Nu är det borta. Hur kan det komma sig? Förstår ingenting....

Och nu ser jag att åtminstone två kommentarer är försvunna... Spökar det, eller ?

* Tillägg i efterhand: Problem hos Blogger... inlägget försvann men kom tillbaka så nu blev det samma bild två  dagar i rad.

10 maj 2011

Nya länkar

"Återvinningskonst 39", 2011, 15x15 cm
Jag roar mig med att leta nya inspirerande bloggar och har utökat länklistan med några nya namn.

8 maj 2011

Tankar om att ställa ut: Sålla

Svårt att välja? 
Innan jag hade min första utställning försökte jag läsa på lite om hur man egentligen gör. Hur väljer man ett tema? Hur planerar man på bästa sätt? Jag tänkte mig att det borde finnas bloggar där konstnärer visar sina planeringsböcker eller skissblock och skriver om sina tankar inför en utställning. Ungefär som den modedesigner som besökte klassen när jag gick min sömnadsutbildning. Hon hade med sig sina inspirationsböcker, fyllda med teckningar, tygprover och urklipp. Så föreställde jag mig att fler gjorde. Men jag hittade inte mycket. Kanske är det för känsligt att skriva om? Ofärdiga tankar och halvfärdiga bilder är inte särskilt lockande att visa upp.

Mina skissböcker är inte heller mycket att visa för världen. De består mest av lösryckta ord, skisser, urklipp och anteckningar i en salig röra, men en planering har jag. Ett tema, en sammanhållen tanke som visserligen kan ändras under målandets gång, men som ändå gör att målningarna hänger ihop. Ibland kan jag plocka in någon äldre målning, som till exempel på årets Gästrik Konst, men bara om den passar in bland de övriga.

Vissa utställningar som jag har besökt verkar inte ha den sammanhängande tanken. Det ser ibland ut som om konstnären har tagit allt som finns hemma utan en tanke på om de passar ihop eller inte. Kanske kan det vara lockande att visa upp så mycket som möjligt när man väl håller på, men då tycker jag det är bättre att planera in fler utställningar. Jag orkar inte koncentrera mig på alltför många tavlor om de dessutom inte hänger ihop på något sätt. Hellre färre tavlor på samma tema, än många olika. Sålla bland verken alltså. Det tycker i alla fall jag.

7 maj 2011

Upptagen med annat

Igår skrev jag att dagens inlägg skulle handla om mina tankar kring detaljerna i en utställning, men så blir det inte. Jag har inte tid. Jag är upptagen med annat.

Sonia och jag tog en tripp till fotoaffären idag medan resten av familjen var på skidavslutning (i maj!) och äntligen är jag ägare till en systemkamera. Nu ska jag bara klura ut hur den fungerar. Det kan nog ta ett tag...

6 maj 2011

Detaljer

"Återvinningskonst 38", 2011, 15x15 cm
Den senaste tiden har jag funderat mycket kring det här med utställningar. Varje gång jag planerar en egen utställning eller besöker någon annans, lär jag mig något nytt om hur man bör eller inte bör göra. Och då pratar jag inte om själva konsten, som naturligtvis är allra viktigast, utan om detaljerna. Jag har sett fantastiska målningar vars slarviga inramning och hängning har försämrat helhetsintrycket och tvärtom. Kanske är jag lite petig, men jag vet av erfarenhet att man sällan är ensam om sina funderingar. Om jag tänker så här, så gör någon annan det också.

Sedan är förstås smaken olika. Det jag tycker är rätt, blir helt fel för någon annan. Såklart. Tråkigt vore det annars, men eftersom det här är min blogg tänkte jag försöka presentera mina samlade lärdomar och högst personliga åsikter i några kommande inlägg, med start i morgon. Nu däremot är det dags för det obligatoriska fredagsmyset. Ha en trevlig helg!

5 maj 2011

Tre nya återvinningstavlor

"Återvinningskonst 37", 2011, 15x15 cm
Tre nya återvinningstavlor hänger nu på biblioteket i Österfärnebo. Dessutom tog jag dit två tavlor som var med på Gästrik Konst. Den ena är såld men jag lånade kvar den för att ha något att visa upp. Utställningen är öppen måndag till torsdag nästa vecka och förutom mina målningar kan man se foto av Jonna Igeland, Desirée Vedin, Emelie Wigert och Pia Kock samt måleri av Ingalill Andersson.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...