20 juli 2008

Fågelserien färdig + semester

"Flygfärdig", 2008, akryl på duk, 50x50 cm

Nu blir det ett uppehåll i målandet och bloggandet i en vecka. Vi ska åka till stugan igen och där har jag inte tillgång till Internet och akrylfärgerna kan jag inte ta med mig. De tar för stor plats i bagaget. Däremot funderar jag på att plocka med mig akvarellfärgerna. Jag har precis köpt en ny låda med ryska akvarellfärger av konstnärskvalitet som var väldigt billiga. Jag är lite sugen på att testa dem för att se hur bra de är. Visserligen vet jag att det inte brukar bli någon tid över för målning när vi är där, men det känns ändå skönt att ha möjlighet om det dyker upp ett tillfälle.

Alla tre tavlorna i fågelserien

19 juli 2008

Nummer två

"Ta det försiktigt", 2008, akryl på duk, 50x50 cm

Här kommer den andra tavlan i fågelserien. Även den har genomgått en hel del färgförändringar. Den började som en gul och mörkgrön komposition och slutade som en prinsessdröm i vitt, rosa och spets. De undre färglagren är ändå inte helt borta. De lyser igenom på vissa ställen och ger en effekt som jag verkligen tycker om. Det kan vara svårt att se här på bloggen men genom att klicka på bilderna så blir de större (mycket större!), och då går det att se mer i detalj hur måleriet ser ut.

SÅLD!




18 juli 2008

Länklista

När jag startade den här bloggen tänkte jag mig att jag skulle bli mer kreativ på flera områden. Jag ville arbeta med måleri, keramik och textil, men hittills har det mest handlat om måleri. Som jag tidigare nämnt har jag dock köpt en drejskiva tillsammans med en vän som delar mitt intresse för lera. Hon och hennes man har gjort i ordning en keramikverkstad i källaren dit jag kan åka när lusten infinner sig. Det ska bli snart. Kanske i morgon. Hursomhelst så har även min vän, Helena, startat en egen blogg (efter lite påtryckningar från mig) som heter Fröken Fingerfärdig . Dit kommer du genom att klicka på direktlänken här i inlägget, eller titta i min nystartade länklista till höger på sidan. Fler intressanta länkar kommer så småningom.

Färgerna har kommit

"Trygga i sitt bo", 2008, akryl på duk, 50x50 cm

Jag älskar att beställa på Internet. Om det går fort. Och det gjorde det den här gången. Jag kan verkligen rekommendera att beställa från Artistica. De har allt man kan önska sig i konstnärsväg till bra priser, det är enkelt att beställa (för enkelt?) och de levererar snabbt. Den här gången beställde jag på lördag kväll och fick hämta paketet på ICA på tisdagen. Snabbare än så kan det inte gå.

Sedan dess har jag målat över och målat om, så snart är det nog dags att beställa ännu mer färg. Dagens målning har haft alla möjliga olika färgställningar innan jag blev nöjd. Det här är den första av tre i en serie, som jag visade tidigare när de bara var grovskisser. De andra två är också färdiga men kommer i senare inlägg. Tavlorna kan hänga var för sig men gör sig ännu bättre tillsammans, tycker jag.

14 juli 2008

Slut på färg...

Tre påbörjade tavlor

Idag hade jag tänkt måla hela dagen. Min underbara mamma (och pappa) hade lovat att passa alla tre barnen, så Peter och jag skulle kunna jobba lite. Ivrigt började jag på tre tavlor som jag har tänkt på ganska länge. Jag hann precis göra grovskisserna, ordna kompostitionen och bestämma färger, när min vita färg tog slut. Jag kan inte måla utan vit färg! Den använder jag till allt! Visst har jag märkt att tuben börjar se platt ut, men jag trodde att det fanns en reserv. En gammal tub som jag hittade i mina gömmor för ett tag sedan. Tyvärr var den ihoptorkad så det blev inget mer målat för mig idag. Ett tag övervägde jag att sätta mig i bilen och åka till färgaffären för att inhandla en ny tub, men det känns lite onödigt. Jag har precis beställt massor av färger från Artistica. De borde komma i morgon. Tills dess borde jag klara mig...

13 juli 2008

En till med stjärnor

"Till Himmelen II", 2008, akryl på duk, 48x48 cm

Jag kunde inte sluta måla stjärnor i går. Det var så roligt att jag påbörjade en till som jag skyndade mig att göra färdig nu på förmiddagen. Förhoppningsvis hinner jag måla lite till i eftermiddag, men först är det dags för lunch. Tiden försvinner när jag målar och det är lätt att glömma bort att äta. Eller förresten, jag glömmer inte, jag bara struntar i att magen skriker. Jag säger som Alfons Åbergs pappa: Jag ska bara...

Från och med idag så börjar jag med en ny etikett på inläggen: till salu. Det beror på att jag har fått flera frågor om alla tavlor på bloggen är till salu, eller om jag vill behålla några. Nu blir det lättare att se vilka tavlor som fortfarande är tillgängliga och vilka som redan är sålda. Det är bara att klicka på etiketten till höger i rullisten så dyker de upp. De tavlor som är reserverade ligger fortfarande kvar under "till salu" men säljs naturligtvis inte förrän den som har reserverat har blivit tillfrågad.

SÅLD!

12 juli 2008

Tidigare påbörjad tavla

"Till Himmelen", 2008, akryl på duk, 48x48 cm
Den här tavlan påbörjade jag innan jag åkte på semester till stugan. Den har sedan blivit stående för jag visste inte riktigt hur jag skulle göra med den. Idag struntade jag i att tänka och bara målade, och som vanligt löser sig mina tankegrubblerier då. Det var ju så här den skulle bli. Självklart. Under tiden jag målade lyssnade jag på Magnus Johansson, en gammal cd som jag fortfarande älskar. Jag har alltid fått en massa bilder i huvudet när jag lyssnat på den skivan. Det var kanske musiken som gjorde att det var så lätt att måla idag. Titeln till målningen har jag lånat från en av Magnus Johanssons låtar.

SÅLD!

9 juli 2008

Den tredje och sista

"Ömhet III", 2008, akryl på duk, 50x50 cm


Här kommer den tredje och sista tavlan i ömhet-serien. Jag är riktigt nöjd med dem nu, trots att jag slet mitt hår över dem från början. Det var särskilt "Ömhet II" som gav mig en ordentlig huvudvärk. Efter att ha målat på den en hel dag utan att bli nöjd bestämde jag mig på kvällen att måla över den nästa dag och strunta i att göra färdigt de resterande två. Det kändes skönt att ha fattat ett beslut, och jag gick och lade mig och sov gott utan grubblerier. När jag sedan vaknade på morgonen såg jag att målningen inte var så dum ändå. Ju mer jag tittade på den desto bättre tyckte jag om den. De andra två gick sedan snabbt att färdigställa. Det var riktigt roligt att måla tre tavlor samtidigt. Jag tycker också att de gör sig väldigt bra tillsammans.

SÅLD!



Alla tre tavlorna i ömhet-serien

8 juli 2008

Vad målar du?

"Ömhet II", 2008, 50x50 cm, akryl på duk

Jag vet varför jag målar. Det gör mig lycklig och stolt över att jag gör något kreativt, att jag skapar något som finns kvar, som går att ta på. Jag blir lycklig när jag ser mina tavlor, även om det stundtals kan vara riktigt jobbigt när färgerna inte beter sig precis som jag vill. Det kan ta många dagar av om- och övermålning innan jag är nöjd ibland, men till slut tycker jag om alla mina målningar. Gör jag inte det så återvinns materialet och blir något nytt. Jag målar för att det gör mig lycklig alltså. Frågan är bara vad jag målar. Den frågan får jag ibland och jag har inte riktigt vetat vad jag ska svara. Människor är det på de flesta av mina bilder, men sedan då? På många av de utländska konstbloggar jag brukar titta på, rekommenderas det att alla konstnärer ska ha ett "artist statement", en kort text som förklarar hur, vad och varför man gör det man gör. Jag har hela tiden tänkt att en sådan text inte är något för mig, i alla fall inte ännu. Jag har ju precis börjat måla, och har tänkt pröva mig fram bland olika tekniker och stilar för att hitta vad som är jag. Samtidigt så märker jag att det ändå blir en viss stil på det jag gör. Att jag kan tycka om och inspireras av andra typer av bilder men att jag ändå målar på mitt sätt. Så kanske jag ska ta och formulera en liten "artist statement" (hittar inget bra svenskt ord). Det tål att tänkas på. Kanske i nästa inlägg?

SÅLD!


7 juli 2008

Jag har varit på utställning

"Ömhet I", 2008, akryl på duk, 50x50 cm

I helgen var jag på en konstutställning och jag märker att jag tittar på andra saker nu när jag har börjat måla själv. Förr tittade jag på motivet och färgerna, om jag tyckte om tavlan helt enkelt. Nu går jag nära och tittar på penseldrag, materialval, yta och inramning. Har konstnären lagt på tjockt eller tunt med färg? Varför har färgen spruckit på vissa ställen? Är tavlan målad på duk, pannå, papper eller något annat?
En sak som jag själv har funderat över är hur jag bäst ska rama in mina tavlor. Därför är jag såklart nyfiken på hur andra har gjort. Och jag förvånas över hur slarvigt det ofta är. Inte alltid, men ofta. Listerna är sågade lite för korta, de är inte målade på insidan så att furufärgen syns i skarven mot tavlan, de sidor som har fått färg är slarvigt målade osv. Kanske är det jag som är petig nu (jag har ju inte lagt märke till det förut) men jag skulle inte vilja att mina tavlor såg ut så om det var jag som ställde ut. När dukarna är dåligt sträckta och ramarna slarvigt gjorda börjar jag fundera på hur välgjord själva målningen är. Kommer den att hålla eller kommer collagebitarna att ramla av, färgen att spricka och papperet att gulna om några år? Säkert inte, men det är synd att inte fler tänker på helhetsintrycket av sin konst. Det ska jag försöka att inte glömma om jag någonsin ska ha en egen utställning!
SÅLD!






5 juli 2008

Arbete pågår

Pågående arbete
Just nu målar jag på tre tavlor samtidigt. De är långt ifrån färdiga men jag visar dem ändå eftersom det antagligen kommer att ta ganska lång tid innan de blir färdiga. Det finns så mycket annat som lockar i semestertider. I morse gick jag upp klockan sex för att hinna måla lite innan vi satte igång med övriga planerade aktiviteter. Problemet är bara att jag har svårt att slita mig när jag väl har börjat. Men nu är det slutmålat för idag. Kanske jag hinner lite i morgon.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...