22 januari 2017

Att lura sig själv


För att hinna med måleriet den här hektiska våren har jag schemalagt tid i ateljén. Jag låtsas att jag går på kurs eller något liknande och måste vara där just den tiden. Det fungerar faktiskt riktigt bra att lura mig själv på det sättet. Mycket lättare att säga nej till annat också när jag har bokat in målartid.

Idag har jag målat i minst fem timmar och äntligen känns det riktigt roligt igen. Jag lyssnade på Frida Hyvönen på hög volym, sjöng för full hals och dansade mellan penseldragen. Tur att vi inte bor i tättbebyggt område.

Den färdiga målningen är jag faktiskt också riktigt nöjd med. Den hänger just nu på min köksvägg och jag sneglar på den lite då och då. Slutresultatet skiljer sig en hel del från det första skissade lagret färg, men det är ju så mitt måleri fungerar. Mycket färg och många lager innan det känns helt rätt. Jag planerar inte i förväg utan testar olika färger, linjer och former och försöker lita på känslan. Bakgrunden i den här bilden har haft flera olika färger och mönster innan jag fastnade för harlekinrutor i orange, rost, lila och turkos och i sista sekunden målade jag över hela huvudet och gjorde om alltihop.

Nu får bilden vila en vecka till nästa målartid och så håller vi tummarna för att jag fortfarande tycker om den då. Men det tror jag faktiskt att jag gör.

11 januari 2017

Budgetrenovering av liten toalett


Julledigheten bjöd inte på särskilt mycket måleri, åtminstone inte måleri på duk. I stället har jag släppt loss min kreativitet på hem och stuga. Det senaste projektet som nästan är klart är en budgetrenovering av vår toalett i stugan. 

Det är nästintill omöjligt att få till en rättvisande och snygg bild på en liten trång toalett, men jag är så galet nöjd med förändringen av den sunkiga illaluktande toaletten i stugan att jag struntar i bildkvaliteten. 

Egentligen trodde vi ju att det skulle räcka med att skura golvet och måla väggarna för att fräscha till toaletten lite i väntan på en mer omfattande renovering, men när vi tittade närmare insåg vi snabbt att den fula plastmattan på golvet låg ovanpå ett illaluktande gammalt linoleumgolv och det var omöjligt att få till det bra, så vi fick ändra planerna något.

Nu har vi lagt nytt svart klinkergolv själva (för första gången), målat tak och väggar vita och tapetserat en vägg med en kakelliknande tapet i svartvitt. Det trasiga bruna spegelskåpet har åkt ut och en ny spegel är inköpt. Vi ska också sätta upp en vit hylla och en kroklist, men det hann vi inte med den här gången. 

Toaletten är fortfarande alldeles för liten och trång och jag är ingen världsmästare på att kakla, men det är en sådan stor förbättring att jag blir alldeles lycklig varenda gång jag öppnar dörren. Och vi slipper lukten!

8 januari 2017

Nytt måleri på gång


Två hela dagar har jag spenderat i ateljén, men det är inte mycket av den tiden som har ägnats åt att verkligen måla. Jag upphör aldrig att förvånas över hur lång tid det tar att komma in i måleriet igen efter ett uppehåll. I stället för att doppa penseln i färg går jag mellan staffli, dator, skrivböcker, telefon och kaffekoppen och gör allt för att förhala och inte behöva fatta några beslut. Och inte behöva misslyckas.

Till slut lyckades jag i alla fall komma igång och gjorde några snabba damer på fyra små dukar. De är långt ifrån färdiga, men det känns ändå som en bra början. Och det räcker. För nu känner jag mig på gång igen. Jag längtar efter att fortsätta måla och huvudet är fullt av färger och mönster som vill ut.

Att måla är ibland som att träna. När det görs regelbundet känns det självklart och även om det inte alltid är lätt vet jag att jag mår bra av det. Ofta gör det mig riktigt lycklig. När jag däremot kommer ifrån rutinen, tappar jag lätt fokus och det känns besvärligt att börja igen för jag vet att det kommer att vara tungt.

Det sköna är dock att jag har gjort det här så pass länge nu att jag vet att när jag väl sätter igång så går det där motståndet över efter ett tag. Och så flyter allt på lite lättare igen. I det här stadiet tänker jag hålla mig ett tag nu. Åtminstone fram till påsk.

4 januari 2017

Nu ska det bli ordning på tankarna!

Så här i början av året känner jag som vanligt ett stort behov av att sortera mina tankar och sätta nya mål. Hur vill jag att mitt 2017 ska bli? Vad vill jag uppnå?

Trots allt elände i världen måste jag summera 2016 som ett väldigt bra år för mig och det var inte så länge sedan jag insåg jag att jag egentligen är riktigt nöjd med mitt liv just nu. Jag är så van att hela tiden drömma om något annat att jag inte riktigt har insett att jag är precis där jag vill vara. Fast det betyder ju inte att jag inte vill ännu mer. Det betyder bara att jag ska försöka att inte ska vara så missnöjd med det jag inte hinner, och istället fokusera på allt jag verkligen gör.

Våren kommer att bli lite extra intensiv så för att hålla ordning på allt jag vill och måste göra har jag bestämt mig för att testa samma metod här hemma som jag har använt på jobbet det senaste året. Jag har därför skaffat mig en alldeles ny skrivbok som ska bli min bullet journal för firma och fritid.



Tidigare har jag skrivit listor och anteckningar på alla möjliga ställen, men nu ska allt samsas i samma bok. Här ska jag skriva ner idéer till nya målningar blandat med träningsanteckningar och städschema. Det låter rörigt, men det kommer att bli perfekt.



Jag har nämligen redan testat och finslipat metoden på jobbet och jag älskar min skrivbok där allt finns samlat. Den är inte särskilt vacker (jag lägger inte så mycket tid på att dekorera som vissa gör) men den har förenklat mitt liv och jag slipper bära runt på olika pärmar, anteckningsböcker och lappar som jag tidigare försökte sortera allt i.



Nu ska jag bara göra samma sak här hemma så kommer allt att flyta på mycket bättre. Hoppas jag i alla fall!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...