31 maj 2010

Tillbaka igen


Pelargoner i mitt köksfönster

Det är den sista maj idag och jag är tillbaka efter att ha tagit en oplanerad paus från bloggen. Den gångna månadens ord var balans, balans mellan lärarjobbet, konsten och familjen. Det gick sådär. Det har blivit mer lärare och familj än konst om jag ska vara ärlig. Det har jag tänkt försöka ändra på nu. Om drygt två veckor är terminen över och semestern tar vid, vlket borde innebära lite mer tanketid till måleriet. Just nu är det mycket skola som cirkulerar i mitt huvud men det brukar lugna ner sig någon vecka in på sommarlovet, och jag tänkte kickstarta min kreativitet redan nu genom att bli mer aktiv här på bloggen. Det har visat sig fungera tidigare så det gör det säkert nu också.

13 maj 2010

Hängning avklarad

Annons för utställningen till vänster

Det var en hektisk dag igår. Lektioner hela förmiddagen, teater med högstadiet på eftermiddagen, konferens, fackmöte, hängning av tavlor på biblioteket och som avslutning födelsedagskalas hemma hos min svägerska. Hängningen gick bra. Det tog ett litet tag att bestämma var alla skulle hänga/ställa sina bilder men till slut blev det bra. Det är jag och Ingalill Andersson som är lärare och resten är nuvarande eller före detta elever. Tillsammans visar vi måleri, teckning och fotografier och hela utställningen avslutas med lite festligheter på torsdag. Välkomna!

11 maj 2010

Planer för dagen

Utan titel än så länge, 2010, akryl och collage på duk, 50x50 cm

Målardag på en tisdag hör inte till vanligheterna, men jag har jobbat för mycket tidigare på terminen så nu får jag tillbaka det. Det känns bra. På schemat för dagen står inramning av tavlor till morgondagens hängning, komma på en titel till tavlan här ovanför (eller kanske till och med måla lite mer på den?) samt att påbörja ett nytt projekt - mer om det senare... Dessutom ska jag hinna med utvecklingssamtal med Mira och ett möte med Gästrik Konst. Det är bara att sätta igång.

9 maj 2010

Återvinning igen



Återvinningstavlor

Återvinningstavlorna är fortfarande roliga att göra. Att klippa, klistra och måla känns lustfyllt och helt kravlöst. Dessutom tycker jag att de blir riktigt fina. Särskilt när man sätter dem tillsammans. De två till höger i den här gruppen är nya.

7 maj 2010

Lista

Jag gillar att skriva listor över saker jag har att göra. Jag gillar ännu mer att stryka saker på mina listor.

Att göra:
  • Måla tavlor till utställningen i Österfärnebo
  • Skriva inlägg på bloggen
  • Dricka kaffe
  • Rama in tavlor
  • Fotografera nya tavlor
  • Beställa vistitkort
  • Beställa vykort
  • Städa målarrummet
Bara några saker kvar...

Utan begränsningar

Detalj av pågående arbete

Det händer att jag begränsar mig själv i mitt arbete. Jag tänker för mycket på vad andra ska tycka, vad man bör göra, vad jag brukar göra... Oftast sker det inte medvetet, det finns bara i bakhuvudet som en dämpande filt. Som tur är händer det också att jag blir påmind om mina egna begränsningar, någon lyfter på filten och jag kan se att det är jag själv som sätter upp dem. I morse var ett sådant tillfälle. Jag satt och bläddrade i en inredningstidning som jag fått av min mamma, samtidigt som jag drack mitt morgonkaffe. På en vägg i ett av reportagen satt två ståltrådsfigurer, föreställande en man och en kvinna. Det var inget särskilt med dem egentligen, förutom att de gav mig den där kvillrande lyckokänslan av att allt är möjligt. Jag kan också göra så. Jag kan göra vad jag vill. Det finns inga begränsningar. Vilket härligt sätt att påbörja dagen!

Bilden här ovanför är en detalj av en målning som jag tänkt ha med på utställningen i Österfärnebo. Det kändes passande med en läsande dam när utställningen ska hänga i ett bibliotek. Vilka övriga målningar jag ska ha med har jag inte bestämt än. Antagligen några återvinningstavlor, eftersom de är ganska små och lätta att hänga tillsammans. Vi är åtta stycken som ska ställa ut och jag vet ännu inte hur mycket utrymme jag får. Det ordnar sig. Jag är mest nyfiken på vad de andra ska ställa ut.

6 maj 2010

Fixar om lite

Om någon tycker att bloggen ser lite annorlunda ut så har jag just gjort den lite bredare. Jag vet inte riktigt varför, ville bara prova om jag kunde. Och det kunde jag!

Fokus

Pelargoner i köksfönstret

Solen skiner in på pelargonerna i köksfönstret, det är torsdag och jag har hela dagen och morgondagen på mig att måla. Underbart. De här dagarna ska jag inte tänka på skoljobb, utan enbart fokusera på måleriet. I alla fall tills småtjejerna kommer hem från dagis. Då är det familjeliv som gäller. Balans var ordet.

Idag ska jag alltså inte gå in på min jobbmail på skolan eller ens på Facebook, eftersom så många elever skriver där. När jag tänker efter ska jag nog inte svara i telefonen heller... Det blir lätt så att jag pratar bort halva dagen, eftersom alla vet att jag är hemma på torsdagar. Nej, nu är det dags att sätta igång!

5 maj 2010

Ordet för maj

Återvinningskonst, 2010, blandteknik, 15x15 cm

Onsdagskväll och jag ratar tv-soffan än en gång. Istället tänker jag på ord. Det är en ny månad och jag ska fundera på ett ord som passar för maj. Lugn var ordet för april och nog har det varit lugnt på målerifronten. Jag har nästan inte målat något alls, och det var inte riktigt det jag hade tänkt mig. Snarare hade jag sett framför mig en tid av lugn och ro där jag inte skulle behöva stressa inför någon utställning utan bara ha tid att utveckla mitt måleri. Så blev det inte.

Kanske var det så att jag behövde en liten paus, för nu känner jag mig fylld av idéer och lust att måla igen. Samtidigt är maj en av de absolut stressigaste månaderna i skolan när alla betyg ska sättas. Dessutom är det just nu riktigt roligt i skolan, vi har en positiv stämning och utvecklar nya idéer, och därför är det lätt jobba för mycket (trots att jag inte arbetar heltid). Samtidigt går det inte att måla lite halvhjärtat. Det krävs tid och engagemang på båda ställena och tyvärr är det oftast måleriet som får stå tillbaka när skolan kräver mycket. Det vill jag ändra på. Jag vill bli bättre på att skilja de två rollerna åt, utan att drunkna i någon av dem. I maj ska jag därför fokusera på ordet BALANS. Balans mellan konst och skola och balans mellan jobb och fritid. Det blir nog bra.

4 maj 2010

Bryta mönster

Återvinningskonst, 2010, blandteknik, 15x15 cm

Den senaste tiden har jag haft en tendens att hamna i tv-soffan på kvällarna, med ett öga på datorn och det andra på tv-skärmen, utan att något vettigt blir gjort. Och inte blir jag piggare av det heller. Idag har jag bestämt mig för att bryta mönstret. Jag behöver lite ny energi, nya idéer och det får jag inte om jag fortsätter som förut. Just nu sitter jag därför i matrummet, visserligen med datorn framför mig (uppenbarligen eftersom jag skriver här!), men med en tystnad runt omkring mig som tillåter lite friare tankar. Det känns fantastiskt skönt! Jag har så många tankar om vad jag vill göra med måleriet framöver, men först ska jag beställa lite mer material så jag har något att arbeta med.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...