30 mars 2008

Övning ger färdighet


Idag är det en typisk söndag; lite segt och långtråkigt i väntan på en ny vecka. För att göra dagen lite roligare har jag lekt lite med akvarellfärger, oljekritor och tusch. Lite klipp och klistra blev det också. Bilderna är inte tänkta att hängas på någon vägg, utan gjordes enbart i övningssyfte.


27 mars 2008

Motivation

Jag läste i morgontidningen om en ung kille som målade tavlor på fritiden. Han fick frågan om han någonsin skulle sluta måla, och hans svar stämmer så väl in på mina egna tankar. Han menade att ju mindre man målar, desto sämre motivation får man. Något liknande läste jag i en intervju med konstnären Pär Kock från Gävle. Han målade ingenting på somrarna, och när han sedan skulle sätta igång på hösten så kändes det alltid tungt. Det blev inte bra konst på en gång, utan inspirationen kom med arbetet. Min slutsats är alltså att man inte kan gå omkring och vänta på inspiration som jag har gjort de senaste tio åren. Det är bara att sätta igång. Man måste måla många dåliga tavlor innan det blir en fullträff. Det kan man ju i alla fall drömma om!

Mina första bilder


Min mamma fyller år i helgen och jag fick fick för mig att jag skulle måla en tavla till henne. Hon har just inrett ett uterum i lite lantlig stil med rosa inslag och där skulle tavlan passa in, tänkte jag. Tyvärr blir inte alltid resultatet likadant i verkligheten som i min hjärna, så den tavlan får nog stanna här hemma.






Jag passar också på att lägga in en bild som jag målade för inte så länge sedan. Den tycker jag faktiskt om. Fråga mig inte varför. Min man tycker att den är för dyster och den passar inte in någonstans härhemma, så den hänger för tillfället i mitt arbetsrum.

23 mars 2008

Huldas byrålåda

Ända sedan jag var liten flicka så har jag vetat att de enklaste saker med lite hjälp kan förvandlas till fantastiska föremål. Mammas hårrullar pyntade med några tårtljus och flirtkulor blev ett luciatåg. Tandkrämskartongen (ja, det fanns sådana förpackningar när jag var liten) blev till ett flygplan åt min lilla docka. I vuxen ålder fixar jag ofta själv det jag vill ha eller behöver. I mina lådor ligger mängder av tyger, knappar och andra spännande saker och väntar på att förvandlas till något nytt. Mammas gamla gardiner blir nya stolsdynor i matrummet. Farfars gamla skjorta får nytt liv i ett lapptäcke. En förebild i detta återvinningstänkande är min farmor Hulda som inte kan ha kastat många saker i sitt liv. I hennes lådor gömde sig allt från gamla spetsar till ihopvikta papper från hårdbrödpaket. Vilken skatt för en liten nyfiken flicka! Idag bor jag i farmors hus och många av hennes sparade föremål vilar nu i mina lådor (inte hårdbrödspappret dock). Jag tänker ofta på henne när jag återanvänder gamla saker i stället för att alltid köpa nytt. Jag tror att hon är nöjd med mig!

Ett kreativt projekt?

I går kväll insåg jag att en blogg skulle passa mig perfekt. Jag har alltid känt ett behov av att skriva om mitt liv, att försöka bringa någon ordning i det virrvarr av intryck som lagras i min hjärna. Det har tidigare skett i form av dagböcker, bokloggar, inspirationsalbum och diverse små papperslappar med nedklottrade tankar om stort och smått. Tanken är att jag på den här bloggen ska samla en del av de spridda tankar jag tidigare klottrat på olika ställen. Det här är platsen som ska hjälpa mig att utveckla min kreativa sida. Här ska jag dokumentera alla dessa små projekt jag ständigt har i bakhuvudet och alltför sällan pysslar med. Därför hoppas jag att mitt bloggande ska fungera som en motivation för att använda mer av min tid till kreativt skapande. Bloggen måste ju ha ett innehåll!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...