31 december 2014

Mitt 2014



2014 har inte varit mitt bästa år, snarare tvärtom. Trots många nya utmaningar och roliga händelser var det länge sedan jag kände mig så här liten och vilsen. Antagligen var det därför jag valde ordet stark i början av året - för att jag kände på mig att det skulle behövas. Trots de goda intentionerna har jag känt mig svagare än någonsin under större delen av året, men jag tycker mig ana en ljusning. Kanske var det den berömda fyrtioårskrisen som är på väg att gå över?


Den största utmaningen det här året har varit mitt nya arbete på Litteraturhuset Trampolin. Det är här jag har lagt det mesta av min tid, vilket har inneburit att jag har fått dra ner på annat, som till exempel måleriet. Det kan också ha bidragit till att allt inte känts perfekt. Det räcker inte med ett roligt arbete - jag måste måla.


En annan tidstjuv är den här lilla krabaten. En ny familjemedlem blev det under 2014. En stor, klumpig, lurvig, envis och alldeles bedårande hund vid namn Måns. 


Trots krävande jobb och ny familjemedlem hann vi i alla fall fixa i ordning köket. Något som legat på att-göra-listan i flera år. Golvet, bänkskivorna och spiskåpan målades och lite av inredningen byttes ut.


Och så möblerade vi om i halva huset. Jag fick en större ateljé i Gretas gamla rum, hon tog vårt sovrum och vi flyttade ner i det gamla målarrummet.


Bästa beslutet under året var att avsluta bildpedagogikkursen. Även om det var inspirerande och utvecklande så räckte inte tiden till, och de 45 poäng som behövdes för behörighet i bild på högstadiet klarade jag av under våren.


Årets prestation måste vara att jag avslutade min tvååriga utmaning att teckna 365 ansikten, med ett tecknarmaraton där jag gjorde sjuttiofyra ansikten på samma dag. Äntligen färdig!


Även om jag inte har haft så mycket tid för eget måleri så har jag hunnit måla en hel del med barnen. Vårt stora projekt är ännu inte färdigt, men det gör inget. Det kommer.


Färdig blev i alla fall väggmålningen åt döttrarnas gamla förskola som bytte till nya lokaler. Fast det var i sista sekunden det också. Som alltid.

2014 var ett år med många utmaningar, tidsbrist, en hel del kreativitet men för lite eget måleri. 2015 SKA bli bättre!


365 faces - Äntligen färdig!

Sonia är modell
För två år sedan bestämde jag mig för en helt galen utmaning. Att teckna ett ansikte om dagen i ett helt år. Det lyckades jag inte riktigt med, men jag gjorde i alla fall 200 av den ursprungliga planens 365 faces (varför jag använde det engelska ordet har jag helt glömt). Jag hade kunnat nöja mig med det, men någonstans gnagde det i mig att jag inte var färdig, så utmaningen fortsatte under 2014, trots att jag aldrig haft så lite tid som nu till att teckna. Men skam den som ger sig. Jag skulle bli färdig.

Igår hade jag ett tecknarmaraton för att göra de sista sjuttiofyra bilderna. De flesta är gjorda i appen Ritplatta på min iPad, och jag har bara använt fingret att rita med. Det är en riktigt rolig app, och ett bra hjälpmedel om man ska orka göra så många bilder på en och samma dag. Bilderna på min familj och mig själv gjorde jag genom att först fotografera dem med olika ansiktsuttryck, rita på fotot och sedan byta ut det till en vit bakgrund. Lite fusk kanske - men det är ju min utmaning så jag bestämmer reglerna.

Greta gör grimaser
 Mina två yngsta ville mer än gärna hjälpa till och hade många olika ansiktsuttryck att bjuda på.
Inte så smickrande bilder av mig själv
 Mitt eget ansikte är jag så van att teckna, och jag har mängder av foton där jag gör olika grimaser.

Mira hade svårt att hålla sig för skratt
Mira ställde också upp, även om hon var på väg in i duschen och inte alls hade lust. 

Uttryckslösa ansikten
En hel del bilder gjorde jag på det gamla vanliga sättet - utan fotografi i bakgrunden. Största problemet då är som alltid att hitta intressanta ansikten med något slags uttryck. Det blir mycket vackra människor med uttryckslöst ansikte.
Färgat i Ritplatta
 Ett tag lekte jag med färg på fotografier, men det blev så kladdigt även om det var på iPaden.

Fotoredigering i Picmonkey
Och så tröttnade jag ordentligt ett tag på allt tecknande och redigerade några bilder av mig själv i Picmonkey. Det får också räknas.

Det här var ett urval av alla bilder jag gjorde igår. Alla är inte fantastiska eller skickligt gjorda, men tillsammans är de i alla fall ganska imponerande tycker jag. Och utvecklande.

Äntligen färdig!

30 december 2014

Återbruk på årets sista dagar


Det är jullov och äntligen tid för lata dagar med böcker, promenader, filmer och fikastunder. Tid finns också för att plocka fram ett gammalt projekt från i somras, som nu nästan är färdigt. Det är lätt att spendera några timmar vid symaskinen när man kan titta på film samtidigt.

15 december 2014

Tjugo ansikten till


Jag är lite krasslig och har stannat hemma från jobbet idag, det värker i halsen och kroppen och jag har knappt sovit i natt. Som vanlig den här tiden, skulle jag vilja säga. När allt det värsta lagt sig inför julledigheten och alla födelsedagar är avklarade slappnar jag av och då blir jag sjuk. Jag behöver en dag av vila helt enkelt. Förhoppningsvis är jag piggare i morgon.

För att åtminstone känna mig lite nyttig har jag ritat ansikten på min iPad. Jag ritar med pekfingret och väldigt fort, så det blir knappast perfekt - men det är roligt. Nu har jag bara sjuttiofyra kvar att göra. Det borde jag hinna.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...